Европа регистрира рекорден брой часове на отрицателни цени на електроенергията тази година поради несъответствие между търсенето и предлагането. Причината е, че производството на слънчева енергия нараства, което потенциално помага за пренасочване на инвестициите към така необходимите решения за съхранение на енергия.

Пазарите на електроенергия на едро в повечето от ключовите икономики на Европа показаха нулеви или отрицателни цени за рекорден брой часове през първите пет месеца на тази година в моменти на ниско търсене. Това означава, че производителите по-често трябва да плащат, за да разтоварят мощностите или да спрат своите производстввени инсталации.

"Със сигурност може да се каже, че в този момент успехът поглъща собственото си потомство", каза Маркус Хагел, експерт по енергийна политика в германската компания Trianel, цитиран от агенция Ройтерс.

Силното производство на водна и ядрена енергия изигра известна роля в свръхпредлагането, но Европа също стана свидетел на масивна експанзия на слънчевата енергия.

Инсталираният слънчев капацитет в Европейския съюз се е увеличил повече от два пъти до 263 GW между 2019 г. и 2023 г., според данни на SolarPower Europe. Само през 2023 г. това е еквивалентно на допълнителни 306 000 слънчеви панела, инсталирани всеки ден, изчисляват от организацията.

На пазара за ден напред това доведе до повече европейски пазари, които изпитват спад на цените при най-ниската точка на търсене в средата на деня.

От Trianel вече обясниха, че компанията е инвестирала в 800 мегавата (MW) фотоволтаичен капацитет и има проект за 2000 MW, но по-ниските цени я принуждават да преразгледа начина, по който продава енергията от централите.

Слънчевата енергия процъфтява отчасти, защото вече не изискваше субсидии, тъй като разработчиците договориха споразумения за закупуване на електроенергия (PPA) с купувачите при фиксирани условия, обвързани с пазарните цени на електроенергията на едро.

Това позволи по-бързо и по-голямо изграждане в сравнение с предишните търгове с ограничен обем за плащания, подкрепяни от правителството.

Но тъй като цените падат, разработчиците все повече се връщат отново към схемите за субсидиране, обясни Хейгъл.

Отрицателните цени не са нищо ново за Германия, която е домакин на най-големия в Европа капацитет за производство на непостоянната слънчева и вятърна енергия, но 2024 г. е първата година, в която Испания ги вижда, след няколко години на силен растеж на слънчевата енергия.

"Това не е нещо, което ни тревожи в момента. Това, което ни притеснява, е, че ще се повтори или може да продължи с времето", обясни Хосе Мария Гонзалес Моя, генерален директор на лобито за възобновяеми източници APPA Renovables, . По думите му новите PPA договори за слънчева енергия вече намаляват.

"И да, в известен смисъл инвестициите се забавят. Не спират, а се забавят", добави Моя.

Германия и Испания все още са водещи на пазара на PPA договор, заяви и Йенс Холщайн, ръководител на консултантския отдел в платформата за ценообразуване на PPA Pexapark. Въпреки това производителите на слънчева енергия бяха принудени да продават енергията си с нарастващи отстъпки на денонощните генератори.

"Маржът става все по-тънък", уточни Холщайн. Той очаква забавяне на инвестициите, ако развитието продължи в тази посока.

От друга страна, сега пазарът на електроенергия вижда по-голяма разлика между часовете на ниски и високи цени, което увеличава стимула за инвестиране в съхранение, добави той.

Увеличаването на системите за съхранение на енергия ще бъде от ключово значение

Международната агенция по енергетика (МАЕ) подчерта спешната нужда от съхранение на енергия в годишен доклад.

"Разработчиците, които изберат да не локализират своите вятърни и слънчеви фотоволтаични паркове заедно със съхранение на батерии или други източници на гъвкавост, може да видят спад в потенциалните приходи по време на пиковото производство - възпрепятствайки печалбите и обезсърчавайки инвестициите", уточняват от МАЕ.

ЕС изчисли, че съхранението на енергия в блока ще трябва да се увеличи повече от три пъти от 2022 г. до 2030 г., за да отговаря на прогнозите за 69% дял на възобновяемата енергия в неговата електрическа система в края на декадата.

Норвежкият производител на възобновяема енергия Statkraft, който оперира в цяла Европа, заяви, че може да се откаже от някои вятърни и слънчеви проекти, но вероятно ще задържи активите си за батерийно съхранение.

"За батериите ще бъде положително да има по-голяма волатилност, а също и отрицателни цени", смята изпълнителният директор Биргит Рингстад ​​Вартдал. Причината е, че батериите могат да се зареждат, когато цените са ниски, докато продукцията може да се продава, когато цените са високи.

"Това е една от причините, поради които гъвкавите проекти ще бъдат привлекателни", добави Рингстад ​​Вартдал. Освен съхраняването на енергия в батерии, за да се справят с периоди на излишно снабдяване, други опции като захранвани с изкуствен интелект и интелигентни мрежи с измервателни уреди също биха могли да помогнат на потребителите да оптимизират използването на електроенергия.

Местните крайни потребители, измъчвани от скока на енергийните разходи след войната в Украйна, все още не са се радвали на по-ниски сметки, тъй като често са заключени в дългосрочни договори.

Само онези потребители, които са инвестирали в термопомпа, зарядно устройство за своя електрически автомобил или система за съхранение, могат да се възползват от отрицателните цени, каза говорителят на германската асоциация на местните комунални услуги VKU.

Тези с договори с фиксирана цена ще почувстват положителното въздействие от отрицателните цени на електроенергията едва след като свалят средните пазарни цени в дългосрочен план.

 3e-news.net