Наближи ли есенният период много хора си задават въпроса как ще се отопляват през зимата. Основните методи за отопление в България са климатици, печки на дърва, централно отопление, а от няколко години навлязоха и котлетата на пелети.

Много от топлофикациите работят на природен газ. Има и такива, които в момента работят по проекти за заместване на въглища с природен газ. В Европа цените на природния газ са осем пъти по-високи от миналото лято. Не е ясно кога повишението ще спре. Световните цени на петрола са почти 2 пъти по-високи от нивото си през януари 2021. Резултатът е необуздано покачване на разходите за живот. Годишната инфлация на потребителските цени в повечето страни в Европа е двуцифрена.

Енергийната криза, отприщена от войната между Русия и Украйна, има сериозно отражение върху бюджета на европейците, а политиците не могат да вземат бързи решения.

Какви са цените при основните енергийни източници в България?

  • Електрическа енергия - 220 лв. Мвт/ч
  • Дърва за огрев - 200 лв. за кубик
  • Пелети - 600 лв. за кубик
  • Топлинна енергия в Бургас - 94,93 лв./Мвтч

Ясно е, че тези цифри не са напълно съпоставими, защото потреблението на всеки е различно, както и квадратурата и броя на помещенията, които отоплява, също така и всеки уред има своята специфика.

Но дори и без да се задълбочаваме в мерните единици става ясно, че за единица топлина плащаме най-малко при централното отопление. Това е единственият метод за отопление, който е достъпен на цена под 100 лева в някои градове.

Очакванията на експертите бяха, че поскъпването на парното ще доведе до масов отлив от услугата, но според информация на топлинните счетоводители месец след увеличението на цените не се наблюдава отказ на домакинства от централното отопление.

Според експерти хората разчитат на централното отопление поради сигурността и цената.

Все по-често се говори, че има реален риск от спиране на парното в много градове през зимата заради скъпия природен газ, защото много топлофикации го ползват за основно гориво. Няколко топлофикации вече предупредиха, че ако не се намери решение, могат да изпаднат в неплатежоспособност и отоплителният сезон да остане под въпрос. Има и топлофикации, които инвестират в преминаване към природен газ и до няколко месеца се очаква търсенето да се увеличи.

Докато цяла Европа говори за ограничаване на потреблението на природен газ, за момента българската държава няма стратегия за решаването на проблема с високите цени и недостига.

Какви мерки предприемат в чужбина, за да пестят природен газ?

За да отговорят на растящите цени на енергията и за да ограничат натиска върху потребителите, правителствата на Испания, Португалия и Франция прибегнаха до въвеждане на таван върху цените или битовите сметки и намаление на енергийните данъци.

Други въведоха мерки за пестене на енергия. Испанските фирми и магазини са задължени да спират осветлението след 22 часа, на обществени и търговски сгради климатиците могат да са на минимум 27°С.

В Италия бяха утвърдени отстъпки върху сметките за енергия за най-бедните. Нещо за което се говори в България от години, но все още се оказва трудно за няколко поредни правителства да утвърдят официално значението на термина "енергийна бедност".

Възможностите да се спаси от кризата най-евтината опция за отопление на българите са много. Проблемът трябва да бъде решен от политиците преди началото на отоплителния сезон, ако не искаме да бъде компрометиран...