"Към момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на 42 процента и се пълни с около 1 процент на всеки два дни". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му ако тези темпове на запълване се запазят, най-вероятно към края на октомври газохранилището ще бъде изцяло запълнено.

Тодоров прогнозира, че в момента, в който в Европа запълни хранилищата си на 90 процента, цената на природния газ ще започне да спада. В момента европейските газови хранилища са пълни средно на около 60 процента и страната ни има да наваксва в това отношение, но пък България е била първата държава, на която "Газпром" спря доставките на газ без никакво предизвестие, отбеляза председателят на КЕВР, цитиран от БТА.

На въпрос как ще се отрази подписването на меморандума за разбирателство, свързан с продажбата на газ на планирания терминал за регазификация на втечнен газ край албанското пристанище Вльора, между българска частна газоразпределителна компания "Овергаз" и американската "Екселерейт Енерджи" за доставката над 1 млрд. куб. м втечнен газ в продължение на 10 години, председателят на КЕВР отговори, че приветства това споразумение. Според него за "Овергаз" подписването на този договор е много голям успех. Той го оприличи на договора на "Булгаргаз" с Азербайджан. "Това е още един пример колко е важно пазарът на газ да се освободи", изтъкна Тодоров.

Според председателя на КЕВР газ за зимата в България ще има и той ще дойде от Азербайджан. Но той все пак осигурява една трета от потреблението на страната ни и затова "Булгаргаз" трябва да намери останалите 70 процента. "Общественият доставчик трябва да сключи договори за доставка. А колкото по-дългосрочни са тези договори, толкова по-ниска е цената. Но тъй като в момента всички страни в Европа търсят газ, България трябва да търси газ по целия свят и това става на правителствено ниво", обясни Тодоров.

Цената на природния газ през юли се е увеличила, защото така е на всички пазари, коментира още Тодоров. Той посочи, че цената в Европа от 100 евро за мегаватчас е станала 180 евро. В България от 114 лева се е вдигнала до 180 лева. "Дори цената на руския газ, ако беше наличен у нас, щеше да бъде на тези цени. Той също се влияе от индексите на световните пазари".

Председателят на КЕВР не препоръча да се подписва отново договор с "Газпром-експорт", защото, според него, руската компания не е надежден партньор, тъй като буквално без предупреждение от 27-и за 28-и април спря доставките на природен газ за България.

По повод искането на Европейския съюз да се намали потреблението на газ с 15 процента от 1 август, Тодоров отговори, че всяка държава-членка има план за извънредни ситуации. "Това означава, че България трябва да актуализира своя и да имаме готовност да го приведем в действие", заключи председателят на КЕВР.