САЩ не са включили германски компании в списъка за санкциите, свързани със строителството на газопровода "Северен поток-2", съобщи агенция Блумбърг, като се позова на информирани източници.

Най-вероятно докладът ще бъдат внесен в Конгреса на САЩ днес, а в новия списък на Вашингтон се споменават само неголям брой свързани с Русия организации. 

Според Блумбърг, по този начин администрацията на президента Джо Байдън се стреми да спре реализацията на проекта, но и да не влиза в конфронтация с европейските си съюзници. Позицията, която е противоположна на намеренията на администрацията на бившия държавен глава Доналд Тръмп, която се готвеше да наложи санкции и на германски компании, които са свързани със "Северен поток-2". По неофициална информация сред кандидатите за влизане в "черния списък" е изпълнителният директор на Nord Stream 2 AG Матиас Варниг.

В началото на февруари Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, подкопава трансатлантическата сигурност.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.