Години наред хората се доверяват на банките за своите спестявания, заради сигурността, която дават.В наши дни обаче потребителите могат да направят много повече със своите пари, а не само да ги оставят "да спят" в трезорите. Всеки, който се интересува от спестяванията си знае, че е възможно с помощта на банката да постигне по-добра доходност за парите си. А това вече се постига и чрез вложения в устойчиви, зелени проекти, които ЕС адмирира. Именно Европа се бори със зъби и нокти за опазване на околната среда и печели все повече съюзници в тази посока. А за да помогне всеки един от нас може просто да си отвори зелена разплащателна сметка.

Как?

На българския пазар вече се предлага първата зелена разплащателна сметка, която ПроКредит Банк е разработила за своите клиенти. Тя е насочена именно към клиенти, които мислят за опазването на околната среда и ги е грижа за майката-природа. А чрез средствата, които клиентите поддържат по тези сметки, се подкрепят зелени идеи.

Така вложителите на банката могат да са сигурни, че парите им са "активни играчи" в икономиката, предоставени като финансиране на проекти с ясна и смислена цел. Ако се чудите каква е целта отговорът е един: бъдеще за децата ни на жива планета, с по-малко отпадъци и повече мисъл за опазване на природата. Защото природата може без хората, но хората не могат без природата.

И точно това е идеята на инвестициите на зелената разплащателна сметка. Чрез тази своя идея ПроКредит Банк продължава да развива портфолиото си от "зелени продукти." Реално много малка част от хората всъщност се замислят как банката използва техните средства и какви проекти се финансират с тях. Фокусът на ПроКредит Банк е именно в това - тези пари да стимулират все повече екологични проекти, обясняват специалистите в банката.

Собствениците на зелената сметка ProGreen трябва не само да са спокойни за парите си, но с гордост да заявяват, че фокусират финансите си в устойчиви екологични проекти на бъдещето. Титулярите на сметките получават и регулярен отчет за използването на средствата, заедно с примери за инвестициите, които са били подкрепени до момента.

Разплащателната сметка е пакетна и освен дебитна карта, клиентите получават неограничен брой безплатни трансакции на всички АТМ в страната, междубанови преводи в, плащане на битови сметки и смс известия. В пакета на сметка е включена и спестовна такава, която гарантира ежемесечно изплащане на лихва . Предимството е, че се заплаща една обща месечна такса за всички включени услуги. Освен това клиентите, използващи ProGreen сметка получават преференциални, по-ниски лихви по кредити за физически лица.

Защо екологична карта?

В световен мащаб се произвеждат над 6 милиарда дебитни пластмасови карти, сочат данните на финансовите институции. Това от своя страна генерира почти 6 млн. тона отпадък, който би се разградил в природата в следващите 400 години. Подобно поведение въобще не е в синхрон със зелените политики на ПроКредит Банк и тяхната карта е с фокус върху природата. Дебитната карта към зелената сметка ProGreen е направена от 82% разградими материали с биологичен произход, които са произведени от царевица. След 4 години, когато изтече валидността на картата, тя може да бъде компостирана като се разгражда за 6 месеца в природата.

Нещо повече: при откриване на разплащателна сметка ProGreen дебитната карта към нея се доставя в плик от рециклирана хартия. Подаръкът за клиентите пък са семена на медоносни растения, които всеки може да засади в градината, или на балкона на жилището си.

Другото предимство на модерното банкиране е, че хората могат да се обслужват изцяло онлайн, което намалява отпечатъкът на банката за околната среда. А и клиентите пестят време, защото не се разхождат до офисите на банката. Фокус върху устойчивите зелени политики

Като банка ПроКредит категорично не би подкрепила инвестиции в дейности, които замърсяват околната среда, и при които няма предприети мерки за минимизиране на замърсяването. Хората трябва да са сигурни в едно - откривайки своята зелена сметка, или взимайки кредит от банката, парите им винаги ще имат за фокус зеленото финансиране. Дори и ако инвестициите са лични, или за цялото семейство, идеята е те да бъдат насочени и към намаляване на въглеродните емисии и подобряване на енергийната ефективност. Най-удачният пример е при закупуване на жилище в сграда, която е със сертификат за енергийна ефективност или пък се предвижда монтаж на фотоволтаична инсталация с батерия на покрив на къща за собствено потребление. ПроКредит банк с радост би работила с подобни хора - визионери, мислещи за зеленото бъдеще на всички ни.

Очевидно е, че темата за опазването на околната среда става все по-актуална в последните няколко години. Това разбира се е съпроводено с всички регламенти, които въвежда Европейския съюз и ще продължава да инициира.

Клиентите на ПроКредит Банк са и малки и средни фирми, които също инвестират в нови работни места, в развитие на технологиите, в производства, земеделие, и износа на български продукти. В банката познават добре нуждите на малкия и среден бизнес и. целта е да се създаде едно дългогодишно партньорство с тях. "Знаем колко важно за бизнеса да е успешен и конкурентноспособен. Затова подкрепяме технипроекти за подобряване на енергийната ефективност и предлагаме много добри условия на всяка фирма, която се нуждае от финансиране на проект с такава насоченост.", споделят банкерите на ПроКредит Банк.


Материалът е предоставен от ПроКредит банк.