Втората по големина нефтена компания в Русия "Лукойл" призова днес за спиране на войната в Украйна. Така петролният гигант стана първата голяма национална руска компания, противопоставила се на нашествието на Русия в съседната ѝ страна, предаде Франс прес.

"Призоваваме за бързо спиране на въоръжения конфликт и подкрепяме безрезервно уреждането му чрез преговорен процес и дипломатически средства", заяви в комюнике управителният съвет на "Лукойл".

В текста се посочва, че компанията е "обезпокоена от трагичните събития, случващи се в Украйна" и се изразява "дълбоко съчувствие към всички засегнати от тази трагедия".

"Лукойл" увери, че прави всичко по силите си да продължи да функционира стабилно във всички страни и региони по света.

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, в който е заявил, че политизирането на глобалните енергийни доставки е нерприемливо, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Путин и Салман са обсъдили западните санкции и са се разбрали, че двете страни ще продължат да координират работата си в рамките на ОПЕК+.