Руското правителство съобщи, че вдига забраната за износ на дизелово гориво по тръбопроводи с излаз на пристанища, премахвайки голяма част от наложените на 21 септември ограничения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ограниченията за износ на бензин обаче остават.

Дизелът е най-големият петролен продукт за износ на Русия с обем от около 35 милиона тона през 2022 г., от които почти три четвърти се транспортират през тръбопроводи. В същото време страната в изнесла 4,8 милиона тона бензин.

"Правителството е вдигнало ограниченията върху износа на дизелово гориво, което се доставя до морските пристанища по тръбопровод, при условие че производителят доставя поне 50 на сто от произведеното дизелово гориво на вътрешния пазар" съобщи правителството в комюнике.

Ограниченията върху износа на горива от Русия, която е най-големият морски износител на гориво, нареждайки се пред САЩ, са повишили световните цени и са принудили купувачите да търсят алтернативни източници на бензин и петрол.

Правителството е повишило също и митата за износ на гориво за препродавачи до 50 000 рубли на тон спрямо 20 000 рубли и е спряла субсидиите за петролни рафинерии.