Работодателските организации са готови с няколко предложения в подкрепа на бизнеса, които ще бъдат разписани в писмо до новия кабинет и до парламентарните групи, съобщи на пресконференция, в отговор на журналистически въпрос, председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Добри Митрев. Той представи резултатите от годишното проучване сред членовете на БСК за бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2022 г. за икономическата среда, инвестициите, работните места и др., предаде БТА.

Работодателите настояват компенсациите за високите цени на електроенергията към всички икономически оператори да продължат и през декември, защото очакванията на бизнеса за този месец са цените да са още по-високи спрямо предходните два.

По програмата за компенсиране сметките на общо около 630 хил. фирми за октомври и ноември се намаляват с по 110 лв/мвтч използвана електроенергия.

Добри Митрев не смята за възможно налагането на мораториум върху износа на електроенергия, защото страната ни е част от ЕС. "Ние сме ангажирани да бъдем част от свободния пазар и не мисля, че това е допустимо", каза Митрев и допълни, че трябва да се намерят вътрешни решения за това как българската енергия, произведена тук, да бъде на относително справедлива пазарна цена.

Част от предложенията на работодателите са базирани и на отговорите на бизнеса в анкетата, в която са участвали над 800 предприятия. Тя е направена в периода 8 ноември - 8 декември.

От бизнеса настояват за преструктуриране на енергийната система и на енергийния микс като мярка, с която да се подобри ситуацията с цената на тока, обобщи резултатите от анкетата председателят на БСК. Предлага се да има механизъм за сключване на дългосрочни договори, като това е предложение на една четвърт от анкетираните компании.

Председателят на БСК предположи, че това са предимно предприятия от среден и голям тип.

Според половината от анкетираните заместването на енергията от въглищните централи ще стане чрез използването на атомната енергия - като са визирани изграждането на нова ядрена централа "Белене", инвестиции в нови блокове на АЕЦ "Козлодуй". Анкетираните предлагат още ускорено въвеждане на ВЕИ, хидроенергийните проекти на Дунав, ПАВЕЦ, фотоволтаичните и вятърните централи, ускорено въвеждане на иновативни технологии, водород, електромобили. Близо 300 от анкетираните предприятия са посочили сред енергийните мерки микс от всичко, записано във въпросите.

Очакваната подкрепа от страна на бизнеса с оглед Бюджет 2022 г., според анкетата, е в три посоки. Поемане на част възнагражденията на работниците очакват 58 на сто от анкетираните, оставане на нулева ставка на данък печалба за следващите две години, която да бъде използвана като оборотен капитал или за нови инвестиции, както и безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа, каза зам.-председателят на БСК Мария Минчева.

За 56 на сто от анкетираните въвеждането на зелените сертификати се е отразило негативно върху дейността им. Голяма част от респондентите са били от сектора на услугите, уточни Минчева.