АЕЦ "Белене" трябва да се построи, ако България държи на истинска енергийна сигурност в бъдеще. Сега, колкото и да си въобразяват някои и да ги е страх да го кажат, ще трябва да затворим ТЕЦ "Марица изток" в един момент. Да, в държавното предприятие работят хиляди и те ще загубят работа, но не е голям проблем тези хора да се преквалифицират и да се започне възстановяване на околната среда. Защото там, където е откритият въгледобив, е лунен пейзаж.

Това казва в интервю за 3е-news.net проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена

Почти съм убеден, че поне държавната "Марица изток" до 10 години няма да работи. Така че, от стратегическа гледна точка, АЕЦ "Белене" е задължително да се построи, подчерта проф. Янков.

Относно публичното говорене за АЕЦ "Белене", той казва: "Изчисленията, които правихме преди години в Международната агенция за атомна енергия показаха, че един човек от 10 000 души разбира нещо от атомна енергетика. Той може да е рентгенолог или учител по физика. Така че ако разделите седем милиона население на България на 10 000, излиза, че в България има 600-700 човека, които въобще нещо разбират от ядрена енергетика. Експертите със задълбочени познания, които могат в детайли да дават оценки, се броят на пръсти. А конкретно за публичното говорене за сеизмичност, технология и т.н., много хора буквално се упражняват и си играят със страховете на хората. Всеки може да провери фактите за ВВЕР технологията, например - тя се използва и строи най-масово в света, подчертавам - най-масово. От Русия, Китай, Иран, Египет, Унгария, Финландия до Бангладеш. Това е най-строеният реактор. А АЕЦ "Белене" е един много добър проект. Системите на безопасност са на еволюционен реактор от поколение 3+, който е минал прегледите на Международната агенция за атомна енергия, стрес тестовете след Фукушима и т.н."

3e-news.net