Цените на петрола вървят към понижение на седмична база, което би било най-голямото от март, пише Ройтерс, като се посочва още, че разпродажбата на правителствени облигации на САЩ предизвиква опасения за глобално икономическо забавяне и от там за търсенето на гориво.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 26 цента или 0,3 на сто до 84,33 долара за барел в азиатската търговия. Контрактът обаче отчита спад от 11,6 на сто спрямо края на миналата седмица, когато достигна ценови връх за тази година.

Котировките на американския лек суров петрол се повишиха с 28 цента или 0,3 на сто до 82,59 долара за барел, като се възстановиха леко от спад от 2 на сто вчера. За седмица контрактът отчита поевтиняване от 9 на сто.

Нарастващата загриженост на инвеститорите в облигации относно държавните разходи и нарастващия бюджетен дефицит в САЩ най-големият потребител на петрол в света, допринасят за рязката разпродажба на дълговите книжа, което тласна цените на държавните облигации до 17-годишно дъно.

"Цените на петрола се стабилизират след брутална седмица, в която безмилостното разпродажба на пазара на облигации предизвика притеснения за глобалния растеж", каза Едуард Моя, анализатор в OANDA. Това е "най-лошата седмица за котировките на суровината от март", каза още Моя.

Данните на правителството на САЩ тази седмица показаха рязък спад в търсенето на бензин в САЩ, като икономическите данни сочат, че секторът на услугите в САЩ се е забавил. Ключово проучване разкри, че икономиката на еврозоната вероятно се е свила през последното тримесечие, докато скъпият долар е ограничил покупателната способност на страните по света.