Цените на петрола продължиха да растат в днешната азиатска търговия, след като се повишиха с около долар за барел в предходната сесия. Инвеститорите се опасяват от влошаване на кризата в Близкия изток, която евентуално би засегнала и Иран, третият по големина производител на петрол в ОПЕК, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, нараснаха с 30 цента или 0,3 на сто до 90,78 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 25 цента или 0,3 на сто до 85,25 долара за барел.

И двата се повишиха с повече от 1 на сто вчера, след като трима синове на лидер на Хамас бяха убити при израелски въздушен удар в Газа. Това подхрани притесненията, че преговорите за прекратяване на огъня може да спрат. По-рано тази седмица Израел и групировката "Хамас" започнаха нов кръг от преговори, но дискусиите не доведоха до споразумение.

"Цените (на петрола - бел. БТА) остават чувствителни към геополитическото развитие в Близкия изток, като участниците на пазара оценяват рисковете от прекъсване на доставките, ако напрежението продължи по-дълго", обясни Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в Ай Джи (IG).

Говорейки за основните лихви на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, той каза още, че пазарите пренастройват очакванията си за лихвените проценти, като оценяват възможността за лихвено понижение не през юни, както досега, а през септември, което може да забави икономиката и намали търсенето на петрол.

Вчера най-новите официални данни показаха, че инфлацията в САЩ се е повишила през март до 3,5 на сто на годишна база, надминавайки очакванията, което поставя под въпрос скорошното намаляване на лихвите на УФР.