От името на пернишките миньори поздравявам всички колеги от въгледобивната и рудодобивната индустрия в цялата страна с празника на Свети Иван Рилски- Чудотворец, закрилникът на българите и покровител на миньорите. За нас е безкрайна чест, че обявяването на Свети Иван Рилски за покровител на миньорите е станало с указ на Цар Фердинанд Първи по предложение на пернишките въглекопачи.

Това се казва в поздравителния адрес на Здравец Евтимов от Мин Индъстри Перник.

Нашият професионален празник е на 18 август, но ние почитаме и 19 октомври. Денят, в който се прекланяме пред чудодейната сила на този велик православен и български светец, отбелязва Евтимов.

В поздравлението си той споделя, че браншът преживява трудни времена, когато все повече на представителите му им се казва, че професията миньор е обречена, че е "изчезващ вид". Нека с труд и вяра опровергаем това, призовава Здравец Евтимов.

Той изразява увереността си, че въгледобивът може и един ден да спре и да "изчезне", "но няма да изчезнат хората, които с труд, мазоли и пот повече от век градиха индустриалната мощ на България, независимо от това каква идеология е властвала в страната ни".

"За нас миньорите са част не само от българската история и настояще, но и от българското бъдеще и ние ще се борим за това бъдеще. Нека не забравяме, че на нашите днешни земи преди повече от 7000 години за първи път в Европа хората са започнали да добиват руда от земята. И нека Свети Иван Рилски продължи да ни закриля и да ни дава сили."

В заключение Здравец Евтимов се обръща към колегите си от рудниците в Мариците и Бобов Дол, от Панагюрище, Пирдоп, Златица, Челопеч, Мадан, от Станянци и Бели Брег, всички, които добиват "мощ от земните недра" и правят България по-силна и по-богата, като пожелава Свети Иван Рилски да ги закриля - тях, семействата и близките им, да "бди над всички българи и пази България".