В турбинното отделение на третия реактор на АЕЦ "Олкилуото" са открити повреди, които могат "много вероятно" да повлияят на редовното му пускане в експлоатация, предвидено за декември. Това обяви днес финландският оператор "Теолисууден Войма Ой" (Teollisuuden Voima Oyj - TVO), цитиран от Франс прес.

"По време на работите по поддръжка и инспекция бяха засечени повреди във вътрешните части на помпите за подаване на вода, разположени в турбинното отделение на третия реактор на "Олкилуото", уточни компанията в комюнике.

Според оператора тези повреди "много вероятно" ще повлияят на процеса на пускане в експлоатация на третия реактор на АЕЦ-а и началото на редовното производство на електроенергия, добави "Теолисууден Войма Ой". Компанията уточни, че през идните дни ще бъде направена преоценка на графика.

Засечените повреди няма да повлияят на ядрената безопасност, увери операторът.

Тези проблеми идват, след като новият реактор с вода под налягане (EPR) на АЕЦ "Олкилуото" вдъхна надежда точно преди началото на трудния зимен сезон, който се очаква с напрежение в цяла Европа заради продължаващата енергийна криза.

Финландия трябва да се справи и със спирането на доставките на електроенергия от Русия, откъдето внасяше около 1000 мегавата.

С 1600 мегавата това ще е най-мощният реактор в Европа и третият в света.

На 30 септември той достигна пълната си мощност за първи път от обявяването на строителството му през 2003 г. Тогава той произвеждаше сам около 30 на сто от потребяваната във Финландия електроенергия или 40 на сто заедно с другите два съществуващи реактора - първи и втори.

След отмяната през май на ядрения проект "Ханхикиви 1" на финландската компания Fennovoima и руската "Росатом", засега не е стартиран никакъв нов проект освен третия реактор на АЕЦ "Олкилуото".

Проблемите с новия реактор през годините

През 2006 г. забавяне в изграждането на главната охладителна тръба отложи пускането на реактора за 2010 - 2011 г.

Финландската агенция за ядрена безопасност (STUK) поиска през 2009 г. няколкостотин подобрения заради "свързани със строителството проблеми", което доведе до конфликт между оператора на бъдещия реактор, финландската TVO, и Areva - Siemens и серия от критики към финландския регулаторен орган.

След няколко години на съдебни спорове и допълнителни закъснения Areva в крайна сметка уреди спора с финландската енергийна компания през ноември 2018 г., плащайки компенсация от 450 милиона евро.

Представен през 1992 г. като последно постижение на френската ядрена технология, реакторът с вода под налягане е бил проектиран, за да възроди ядрената енергия в Европа след катастрофата в Чернобил през 1986 г.

Новият модел е бил обявен и като най-мощния, и за най-сигурния, но при строителството му възникват много проблеми и дори главоблъсканици, при това не само във Финландия, припомня АФП.