Темата "Умни зелени градове и зелени политики" събра на дискусия експерти от различни сектори и региони в рамките на третото издание на най-големия форум за Зеления Преход в страните от ЦИЕ - Green Transition 2023.

Като "дигитална революция" определи промените в столичния обществен транспорт председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Успяхме да пенсионираме хартиеното билетче и то остана в историята, изтъкна той и посочи екологичният ефект от непринтираните билетчета - билет с дължина 1200 км. "От 6 - 7 хиляди продадени електронни билета, днес имаме стотици хиляди месечно. Въведохме и нови услуги, които правят градския транспорт по-ефективен за гражданите и по-удобен", добави той.

На подхода към комуналните услуги акцентира кметът на Троян Донка Михайлова. Тя съобщи, че Националното сдружение на общините за пореден път ще заяви, че не приема Закона за ВиК, който държавата опива да внесе в парламента. "Не сме съгласни и сме готови да извървим целият път, ако трябва до Конституционния съд, този закон да не бъде приет". По думите й, прави се опит общинските дружества да бъдат убити, услугата да бъде национализирана и държавата да управлява водите изобщо.

Като неизбежни определи предстоящите промени в градовете Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. Тя отбеляза усилията на местните власти за енергийна ефективност и изтъкна, че община Брезово вече е 80% енергийно независима по отношение на публичните сгради, тъй като има собствена ВЕИ инсталация. "Беше трудно, но когато кметът не се отказва и има подкрепата на Общинския съвет, нещата се случват лесно", коментира тя. Това, по което общините вече работят и ще бъдат насърчавани и в следващия мандат, са инвестициите в собствени възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за осигуряване на енергийната автономност на общинските сгради, добави Георгиева.

Общините трябва да бъдат сериозен играч на пазара на енергия, каза още Георгиева и изтъкна, че навсякъде в градовете, в които има градски транспорт, той се електрифицира. Общините вече се готвят и за въвеждането на водородни автобуси. Чист въздух, зелена градска среда и градско земеделие - това са зелените политики, които ще развият общините, посочи председателят на НСОРБ. Според Георгиева това ще бъдат задачите и политиките, подробно разписани, които новите местни лидери ще получат веднага, след като бъдат избрани в края на октомври.

Габрово е част от мисията за климатично неутрални градове и до 2030 г. градът трябва да е климатично неутрален, посочи Мария Радойчева, главен експерт към Дирекция "Инфраструктура и екология", Община Габрово. Тя разказа за усилията в тази насока и изрази надежда мисията да бъде изпълнена.

Проф. Силвия Илиева, директор на институт GATE към СУ разказа за оползотворяването на данните и проектите, които са в ход, като "цифровият двойник на София", пространства за данни и концепцията за "15-минутният град". "Правим цифров двойник на София - започнали сме с район "Лозенец", като симулираме процесите и разиграваме сценарии", посочи тя. Може в тази платформа и гражданите да видят, ако някоя политика се предприеме - какви биха били последиците. Това е нещо, което е започнато пилотно в София, но е приложимо във всеки гард, където има цялостен подход към управлението на града, отбеляза проф. Илиева.

По отношение на умните градове и зелените политики водачът са общините, посочи арх. Любомир Георгиев от "Визия за София" и посочи как според него нещата могат да се подобрят. В Столична община има страшно много стратегии, планове и пр. документи, но не са интегрирани да работят заедно, коментира той и отбеляза още, че много често нещата остават на хартия.

Финансистът Мартин Заимов, който е и председател на Българската асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) насочи аудиторията към философски разсъждения за умните градове и зелените политики. "Нямаме нужда от бързане. Ние трябва да разберем какво става", категоричен е той. Езикът е ключово важен за разбирането на нещата, отбеляза Заимов. "В този привидно забързан свят имаме нужда от замисляне", подчерта той и апелира: "Моля ви да мислите за човечеството, защото това е мисъл за самите вас".


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.