Парламентът не прие констатациите в доклада на временната парламентарна комисия защо беше спрян руският природен газ и какви действия е предприела държавната компания "Булгаргаз" за осигуряване на алтернативни доставки, съобщи bTV.

Документът все пак ще бъде предаден на компетентните институции.

Според заключенията на извънредната комисия, "Булгаргаз" крие и манипулира информация за отношенията с "Газпром" около искането за плащане по договора за доставка в рубли.

Предоставените документи засилват съмненията , че "Булгаргаз" е търсила повод за отказ от руски газ и искането на руската страна е използвано именно по този начин.

И още: след отказа да плащаме в рубли , осигурените алтернативни доставки са на завишени цени, а изборът на доставчиците е направен по неясни правила. Констатира се, че в газохранилището в Чирен се нагнетяват количества от по-скъпия газ. По същество се извършва заместване на евтиния газ в хранилището с двойно по-скъп, което залага ценови риск за българския газов пазар и особено за топлофикационните дружества за предстоящия отоплителен сезон.

Анализът на комисията констатира влошаване на финансовото състояние на "Булгаргаз" и настоява компетентните органи да предприемат действия.

В пленарна зала докладът скара депутатите. Опозицията на няколко пъти настоя и за обяснение от премиера в оставка, енергийния министър и шефа на кабинета.

От Министерство на енергетиката и "Булгаргаз" не коментираха констатациите.