Европейският съюз очаква водородът да допринесе с около 15% за енергийния микс на общността до 2050 г. и в момента Брюксел е зает със създаването на рамкови закони за това, като директивата за възобновяема енергия (RED) и с тазгодишната законодателна рамка за пазара на водород и декарбонизирани газове.

Освен това ЕС прие амбициозни цели за 2030 г. от 10 милиона тона вътрешно производство на водород и 10 милиона тона внос в опит да намали зависимостта си от руския газ. Но изглежда нищо от това не е мотивирало индустрията досега, споделя изданието Euractiv.

Поне десет различни закона на ЕС - някои вече приети, други в процес на приемане - понастоящем засягат или производството на самите водородни молекули, свързващата инфраструктура, финансирането на проекти или целите за използване.

Някои от тези правила изглеждат все по-недостъпни и отдалечени. Така например, ЕС има подцел за използване на водород в транспорта, въпреки че продажбите на автомобили с водород в страна като Германия в момента възлизат на по-малко от 200 единици през първата половина на 2023 г. В резултат на това участниците в индустрията все повече се притесняват под тежестта на натрупаните регулации.

Всички закони, управляващи водорода, "не помагат реално за развитието на сектора и разходите, защото носят много несигурност за производителите и потребителите", каза Труве.

Междувременно артериите на бъдеща водородна мрежа, която ще транспортира възобновяем водород от слънчеви или ветровити региони до индустриалните центрове на блока, се оформят: проектите за тръбопроводи вече стават все по-конкретни.

В края на 2022 г. Париж и Мадрид най-накрая се съгласиха да построят водородопровод, способен да транспортира 2 милиона тона водород годишно в двете страни. Берлин се присъедини по-късно, за да удължи тръбата до Германия.

Индустриалното търсене "ще има фундаментално въздействие и ще бъде силен стимул за изграждане на инфраструктура" в бъдеще, обясни Рафаел Ханото, старши експерт в климатичния мозъчен тръст E3G.

Предвидено е да започне изграждането на тръбопровод с подобен размер, който да насочва водорода от Норвегия към Германия.

"И Португалия, и Испания са много богати на възобновяема енергия. Те имат много ниска цена на електроенергия, потенциално от възобновяеми източници", каза Стефано Граси, началник на кабинета на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон. Междувременно всички центрове на търсене са разположени на север, отбеляза той.

3eNews