"Цената към момента на получаване на офертата е приблизително с около 30 долара под спот цената на европейските индекси. Това е цената без тази за използването на терминала". Това каза министърът на енергетика в оставка Александър Николов в парламента пред журналисти на въпрос на каква цена ще бъде подписан договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ. Премиерът в оставка Кирил Петков обяви на днешното правителствено заседание, че Министерство на енергетиката ще направи предложение за сключване на такъв договор, припомня БТА.

Николов добави, че "Булгаргаз", както и всяка една държава в Европейския съюз, към момента се конкурира за слотове, за терминали и за всичко, което е свързано с диверсифициране на доставките с всички държави. "Ние нямаме директен излаз към момента към терминал, на който "Булгаргаз" или "Булгартрансгаз" е собственик или съсобственик. Това ще се случи към края на 2023 г. или началото на 2024 г. на терминала в Александруполис", добави Николов.

Той допълни, че към момента е естествено, че държави, които притежават собствени терминали, си подсигуряват предимство. "Второто нещо е, че много от терминалите в Европа са блокирани спекулативно. Някой закупува капацитет, въпреки че реална доставка на кораб не се очаква, но е ясно, че в бъдещ момент може да се продаде по-скъпо. Поради това правителството се е постарало да осигури необходимия капацитет за потенциално първо карго, което да пристигне през октомври".

Цените на различни локации на терминалите за втечнен газ и таксите за използването им са различни. Според Николов дори и в най-трудния сценарий този втечнен газ ще е по-евтин с поне 20 долара от спотовата цена в Европа. Той обаче уточни, че в момента цената на основната борса за природен газ в Европа е на исторически максимум. "Ако цената в Европа е 219 евро на мегаватчас, не мисля, че е учудващо, че цената в България е 280 лева", посочи Николов по повод заявлението на "Булгаргаз", в което общественият доставчик предлага цената на природния газ от август да стане 286,84 лева за мегаватчас. Затова на каква точно цена втечненият газ ще постъпи в България Николов не пожела да коментира, защото офертата няколко пъти е била променяна, въпреки че референцията идва и от ниво Европейска комисия.

Министърът на енергетиката в оставка добави, че до края на периода, в който може да се реализира конкретните доставки, ще може "Булгаргаз" да изиска допълнителни конкурентни оферти, за да може да се сравни цената. "Ако има по-добра цена, където и да е, от който и да е, тя ще бъде реализирана в България", заяви Николов. По думите му всички заинтересовани компании може да изпратят оферти.

На журналистически въпрос защо след като първите доставки на втечнен газ бяха обявени, че ще бъдат с цена 30% по-ниска в сравнение с цените от април, а се получи, така че от юни до август цената се е повишава с почти 100 процента, Николов отговори, че има разлика между краткосрочни и дългосрочни доставки. Той обясни, че цената, която е била коментирана в САЩ към конкретния момент, се е отнасяла след започване на дългосрочен договор 2025-2026 г. Той уточни, че в бизнеса с природен газ краткосрочен договор е 5 години и всички текущи капацитети те са планирани много години назад. Николов посочи, че конкретните два карго кораба са били приблизително 30 процента под тогавашната спот цена.

"Булгаргаз" не е пред фалит, изтъкна още Николов.