Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за световното търсене на петрол през 2021 г. и сега очаква ръст с 5.4 млн. барела на ден от нивото през 2020 година, което е с 270 хил. барела на ден по-малко от обема в предишната прогноза, пише в новия доклад на организацията. В прогнозата си през април експертите на МАЕ очакваха, търсенето на суровината да се увеличи с 5.7 млн. барела на ден, а през март - с 5.5 милиона.

Влошаването на прогнозата е свързано с по-слабото от очакваното потребление на нефт в САЩ и Европа през първото тримесечие на 2021 г., а също така и заради влошаването на прогнозата за търсенето в Индия, заради огромния ръст на болните от COVID-19, уточняват от МАЕ.

Търговските резерви от петрол и петролни продукти в страните от ОИСР през месец март са спаднали с 25 млн. барела спрямо февруари и с 36,9 млн. барела са надхвърлили средните за 2015-2019 години, пише още в доклада на МАЕ.

Производството на петрол в света през април се е увеличило с 0,33 млн. барела на ден в сравнение с месец март, до 93,4 млн. барела на ден, но ще се увеличи повече през май, тъй като обединението ОПЕК+ продължава да отпуска ограниченията.

3e-news.net