Това е една добра първа стъпка, която трябва да бъде продължена. Ние нямаме енергийна стратегия, която да бъде адекватна на ситуацията, в която се намираме - трансформация, която ни притиска от една страна, от друга кризата породена от войната ... Вижте, днес мнозинството обяснява, че сме направили крачка за спасяване на въглищните централи. Не тях спасяваме, а икономиката си, спасяваме си и бита. Нима не разбираме, че ако затрием и енергетиката като отрасъл, последствията ще бъдат катастрофални за всяко българско домакинство. Така Любомир Спасов отговори на въпроса дали е доволен от решението на депутатите, което задължи МС да предоговори ПВУ?

Каква трябва да е енергийната стратегия според Вас?

Качеството на живот произтича от икономиката, а тя от своя страна има 1 основен стълб - Енергетика. За това запазването на производството е важно за всеки човек, за всеки бизнес и за цялата ни държава.

Трансформацията на всяка от съществуващите централи трябва да е абсолютен национален приоритет, защото всяка една от тях има своята роля в енергийната сигурност и баланс. Тук дори не говоря за регионалната им значимост и социалните функции, които поема всяко такова предприятие. Всичко друго може да бъде оставено на частната инициатива. В крайна сметка пазарът е най-добрият механизъм да отсее успешните от неуспешните проекти. Да гарантираме енергийната си сигурност не може да бъде въпрос на частна инициатива и аз тук съм напълно съгласен с други мои колеги, които вече повдигнаха темата.

Призовавате трансформацията на въглищните централи да бъде национален приоритет, заложен в стратегията. Имаме ли експерти, които да изготвят такъв документ и такава политика?

Това са две различни неща. След гласуването депутатите показаха, че въпреки политическите си различия могат да гласуват и обединени. Надявам се да осмислят значимостта на това, за което говорим и да стъпят върху експертизата, която имаме. Няма как 1-2 политически фигури да стигнат до най-доброто решение без на масата да са експерти от различни региони и опит в различни централи - газови, въглищни ... Освен това искам да ви уверя, че ние, българските експерти имаме не просто опит, но и успехи, свързани с иновации. В плановете на ТЕЦ Бобов дол са взети под внимание най-добрите световни практики, като са пречупени през призмата на региона, като даденост и на нашето технологично състояние. За да стигнем до тук, ползвахме много различни експерти, минахме през дълъг проучвателен период и едва сега мога да кажа, че имаме подредена стратегия за трансформация.

Ако не Ви послушат и не се работи за съхраняването на българските въглищни централи, а се отложи с 1-2 години затварянето им или тези 40%, с които трябва да се намалят емисиите станат 35% ще продължите ли протестите за запазване на работните места?

Пак да кажа, че работните места са много важни за регионите, но те са само елемент от целия пъзел. Битката е запазване на устоите на икономиката ни, за шанс младите хора да останат да живеят в България, за защитаване на и без друго минималният ни стандарт на живот. Няма да се изненадам, ако не се стигне до разумно и балансирано решение, да има протест в защита на енергетиката и без присъствие на енергетиците. Енергетиката касае всеки български гражданин. Нека трансформацията бъде еволюционен процес, а не революционен от днес за утре, нека бъде целенасочена държавна политика.