ТЕЦ "Бобов дол" захранва София с електроенергия. Ако той бъде спрян, един от най-ошите варианти, който може да се случи, е София да стане като дискотека.  Това каза изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" Любомир Спасов в предаването "Лице в лице".

Според него това, че тецът не отговаря на правилата, е хвърлено в пространството обвинение.

"Може би идеята е, че просто трябва да се набележи някой, който да бъде спрян и ние сигурно сме им харесали най-много. Това дали отговаряме на законодателството - екологично и всяко друго, има институции, които ни проверяват непрекъснато. Има случаи, когато наистина имаме някакви нарушения, но тези нарушения водят след това със себе си санкции. Но в 90% от случаите нарушение няма. Може би идеята е някаква друга, не е точно това, че определена мощност страната трябва да бъде спряна, защото ТЕЦ "Бобов дол" е такава мощност, че тя ще направи много беля, ако бъде спряна, на енергийната система", каза директорът.

Спасов допълни, че в четирите краища на страната има четири големи базови централи, които поддържат сигурността и целостта на енергийната система.

"Това са "Козлодуй", Варна, ТЕЦ "Бобов дол" и "Мариците". И когато единият го няма, нали се сещате, че няма как една конструкция, която е с 4 крака, изведнъж без единия от краката да остане стабилна и здрава", отбеляза Любомир Спасов.

По думите му заедно с фирмата-доставчик, в теца работят около1200 човека. Изпълнителният директор съобщи, че няколко пъти вече са искали среща с министър Асен Василев, но отговор нямат.

Спасов каза, че ТЕЦ "Бобов дол" е централата, която най-напред и най-бързо върви в посока към позеленяване.

"Ние имаме вече готов проект, който влиза за искане за разрешение за строеж на  100 мегавата фотоволтаик, готов проект за изграждане на нова газова връзка, който влиза за искане на разрешение за строеж. Имаме проект на идейна фаза за изграждане на парогазови турбини на площадката на централата и той е в доста напреднал етап в момента, идейният проект е готов, правят се детайли в работния.

В парогазовата централа допълнително имаме идея да съхраняваме огромни количества водород, които да добиваме от фотоволтаика".

По думите му това е казвано непрекъснато, съгласувано е, минали са инвестиционни намерения и са одобрени.

"Ние като централа, която държи базова мощност и прави първично и вторично честотно регулиране на мрежата в тази част на страната, ще се случат доста неприятни неща. Имахме преди около половин година, привнесен от към Сърбия проблем с честотното регулиране на мрежата. Това означава, че може мрежата да рухне изцяло в страната, ако нямаме генератори, като нашите, които са всъщност само генератори във въглищни централи, атомни и някои от вецовете - големи,  въртящи се синхронни генератори, които да успеят да удържат честотата на мрежата и да стабилизират самата мрежа. Ако това го няма, ще се разпадне мрежата", обясни директорът на теца.

Любомир Спасов покани министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев и премиера Кирил Петков да посетят централата, да видят на място какво се прави, "да видят, че нашата централа не е по-зле от централите, които са фаворизирани в момента".