Правителството на Обединеното кралство започна разследване на сделки с възобновяема електроенергия на фона на нарастващата загриженост относно степента на използване на "екологично подвеждане на потребителя" от големи енергийни компании, които твърдят, че предлагат ползи за околната среда на клиентите. Правителството заяви, че ще преразгледа начина по който секторът предлага на потребителите своите тарифи за зелена електроенергия, съобщава в. "Гардиън".

Като предупреждава, че планира да затегне правилата, за да попречи на фирмите да преувеличават екологичните ползи от тарифите си за зелена електроенергия - маркетингова тактика, известна като "екологично подвеждане за потребителите", правителството заяви, че разследването ще се съсредоточи върху това дали етикети като "100% възобновяеми" или "зелени" наистина отговарят на своите наименования.

"Екологично подвеждане за потребителите" (Greenwashing) е процес на предаване на фалшиво впечатление или предоставяне на подвеждаща информация за това как продуктите на компанията са по-екологично чисти, а те всъщност не отговаря изцяло на зелените политики. Това е вид заблуда за потребителите или акционерите в дадена компания и нейните зелени политики.

В момента близо девет милиона британски домакинства са преминали към доставки на зелена електроенергия, като при повече от половината от всички нови сделки, стартирани от доставчици на енергия, се твърди, че предлагат екологични ползи.

В момента, обаче, фирмите могат да рекламират тарифите си като "зелени", дори ако част от енергията, която доставят, идва от изкопаеми горива, за които данните от индустрията предупреждават, че има риск да бъдат подведени потребителите.

Доставчиците на електроенергия могат да използват няколко начина за постигане на екологичен статус според действащите правила, включително чрез ангажимент да използват 100% от приходите от своите клиенти, за да инвестират за развитието на възобновяема енергия или чрез сключване на сделка със съществуваща вятърна или слънчева електроцентрала за закупуване на зелена електроенергия, която те произвеждат.

По утвърдена от правителството схема енергийните фирми купуват сертификати, известни като "Гаранции за произход от възобновяема енергия", които са предназначени да покажат на потребителите колко от електричеството, което продават, е придобито от чисти източници.

Когато доставчик твърди, че предлаганата от него тарифа за възобновяема енергия е 100% подкрепена по този начин, това означава, че фирмата му трябва да има данни как всеки един мегават продадена електроенергия, която потребителите му използват със сертификати, представлява реално количество възобновяема енергия.

Експерти, обаче, предупредиха, че системата има отворени вратички, които рискуват "двойно отчитане" на потреблението на възобновяема енергия на Обединеното кралство или дори претендиране за чуждестранни възобновяеми източници като свои собствени.

Правителството заяви, че обмисля дали да реформира системата, за да я направи "по-умна". Доставчиците на енергия може да бъдат принудени да предоставят по-ясна информация на потребителите относно техните екологични тарифи, включително вида на използваната възобновяема енергия, като вятърна или слънчева енергия, и къде и кога е генерирана възобновяемата енергия.

Енергийният министър Ан-Мари Тревелян заяви, че има опасения, че някои енергийни компании преувеличават колко екологично чисти са техните продукти.

"Милиони домакинства в Обединеното кралство избират да превключат към зелена енергия, но искам хората да знаят, че когато се подпише договор за доставка на зелен ток, те инвестират в компании, които правят съзнателен избор да инвестират във възобновяема енергия. Част от плановете на правителството са да се гарантира, че компаниите са възможно най-прозрачни относно това откъде идва тяхната енергия", каза тя.

3e-news.net