Цените на пазарите на електроенергия на едро в Европа през 2020 година бяха белязани от спад на търсенето, в резултат на ограничителните мерки заради COVID-19, отразили се на икономиката. Това се усети най-силно през първото тримесечие на отминалата година, когато бяха регистрирани и отрицателни цени. На някои от пазарите бе наблюдаван спад на ценовите нива с около 40% (Франция и Белгия), както и на иберийския пазар и с около 23% на пазара на EPEX SPOT (Германия и Холандия), както и на италианския и на все още влизащият тогава в състава на европейските електроенергийни борси - британски пазар.

Предварителните очаквания са, че средната цена за 2020 г. ще е малко над 30 евро MWh на германския пазар и около 40 евро за MWh на британския и италианския пазари, което е спад от около 20% в сравнение с 2019 г. за пазарите в центъра на континента. Предварителните данни сочат, че за страните от Южна Европа този спад е близо 30%. За повечето пазари цените за отминалата година ще бъдат най-ниските от 2004 г. Въпреки че пазарът Nord Pool в скандинавските страни бе трябвало да е в тази статистика, той остава доста отделен от останалите европейски пазари, но наблюдателите там очакват средната цена за 2020 г. до е под 11 евро/ за MWh, което я прави най-ниската цена през последното десетилетие.

За българския електроенергиен пазар и за сегмента "пазар ден напред" до дни ще стане ясно каква е била средната цена "базов товар". Разбира се, това ще е ясно и за "пазар в рамките на деня" и "дългосрочни договори". За средна пазарна цена ще може да се говори, когато електроенергийния пазар е напълно либерализиран, а това ще се случи след години, така че очакванията тук са малко по-различни.

3е-news.net

Цените на фючърсите на електроенергията през календарната 2020 г. също се характеризират с поведение, илюстриращо кризисната ситуация, предизвикана от коронавируса, отчитат големите консултантски компании. През първото тримесечие на годината и по-точно в средата на март, цените на всички пазари регистрираха общ спад от над 10 евро за MWh. През второто и третото тримесечие цените се задържаха относително стабилно, с много слаба възходяща тенденция на повечето пазари. На други се наблюдават цени, оставащи под тези отпреди кризата. Пазарите като цяло се опитаха да наваксат изгубеното през последното тримесечие на годината, като по-високите стойности всъщност са отчетени в края на ноември и декември. Между другото наблюдението сочи очертаваща се разлика и със скандинавския пазар, който остава извън водената от energyluve.cloud статистика.

Как започна новата 2021 година

Европейските електроенергийни борси в сегмента "пазар ден напред" стартират първия работен ден от новата 2021 година с повишение. В същото време регистрираните ценови нива са доста разнородни. Наблюдава се и рязко разграничение, но този път по-високи с над 10 евро за MWh остават цените, постигнати на електроенергийните борси на североизток от Швейцария. Именно там е отчетена и най-високата стойност с ден за доставка 4 януари 2021 г. - 60.33 за MWh, следвана от Испания и Португалия - 59.85 евро за MWh, Франция - 59.27 евро за MWh и Италия - 59.1 евро за MWh, сочи статистиката на energylive.cloud. На другият полюс остават електроенергийните борси на Австрия (50.57 евро за MWh),Германия (48.02 евро за MWh), Нидерландия (49.72 евро за MWh) и Белгия (46.74 евро за MWh).

Стойността, постигната на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) не е необичайна - 49.05 евро за MWh и е малко по-ниска от страните, с които имаме физическа граница - Румъния (51.32 евро за MWh) и Сърбия (49.45 евро за MWh), както и малко по-висока от тази в Гърция (47.46 евро за MWh).

Новогодишни изненади на европейските електроенергийни борси не се наблюдаваха и на практика очакванията за по-ниски стойности се оправдаха. Няма как да не се отчете изключението на БНЕБ в сравнение с другите електроенергийни борси през последния ден на 2020 г. - стойността се оказва с цели 26 евро отпреди месец и с 9 евро отпреди година. Горе-долу сходна ситуация се отчита и за Гърция. Не такава е ситуацията на останалите европейски електроенергийни борси, където тенденцията за по-високи стойности.