Докато се чака решение на парламента ще има ли по-евтина и по-скъпа тарифа за ток спрямо потреблението, екип на bTV провери кое топло излиза най-изгодно. Климатик или термопомпа - това показват изчисления на Центъра за енергийна ефективност.

Ако апартаментът ни например е 65 квадратни метра, за целия зимен сезон отоплението ще ни излезе около 450 лв. за несанирано и 230 лв. за санирано жилище.

Моментната снимка показва, че най-скъпо ще ни струва, ако ползваме природен газ - 1500 лв. за неизолиран и 750 лева за добре изолиран апартамент.

В класацията следват: пелетите, печките на ток, въглищата и топлофикация, като сумите варират в зависимост от типа жилище.

Златка Витанова е купила 10 кубика дърва за тази зима. Жената изчислява, че разходите й за топло са скочили двойно. Затова експертите изчисляват, че трябва да помислим внимателно какъв тип отопление избираме, тъй като 50-60 процента от разходите за жилището отиват за това. И дават съвети как да пестим: "Можем да сменим стъклопакетите, това е лесно. Ако живеем в кооперация или в малка фамилна сграда, можем да сложим топлоизолация на таванското помещение, можем да се постараем да понижим и температурата в апартаментите си", заяви Александър Станков от Центъра за енергийна ефективност.

"Ако вместо 23 градуса в помещението ви е 22 градуса средно за целия отоплителен сезон, то това са 5 процента спестяване на енергия за отопление, ако са два градуса, може да стигне и повече- 8-9 процента", обясни Людмил Костадинов, експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Експертите препоръчват и да се възползваме от програмата за енергийно обновяване на сградите, тъй като това е дългосрочно решение за по-ниски сметки. "Стоте процента субсидия са нещо, което го няма никъде другаде по света. Това е истински подарък на тези, които успеят да се възползват от него. За съжаление, те няма да са много - очакваме около 1000 сгради сега, а 60 000 чакат обновяване", съобщи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност.

Две цени за тока: Ще се справят ли домакинствата?

Домакинствата, които потребяват до 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Над тях - токът ще бъде по пазарна цена от дружествата. За идеята разказа служебният министър на енергетиката Росен Христов. Тя тепърва ще се разглежда от депутатите.

Предложението на служебния кабинет е за две тарифи на тока за домакинствата - таван от 800 киловатчаса през зимата и 300 през лятото. Междувременно зрители на bTV сигнализират, че през студените зимни месеци потреблението им стига много повече от 800 киловат часа. Ето част от коментарите:

  • "Чета новината за тока и ми иде да емигрирам още утре!"
  • "Къща на село с двучленно семейство сме с 600-800 кв.ч. лятото, а зимата гоним 1700 кв.ч. На село няма парно, няма топла вода по тръбата. Два климатика, бойлер, а сега сметнете и всичко останало - с две минимални пенсии, докъде ще стигнем!?"
  • "С три климатика и бойлер как да се в местим в 400 кв.ч.?"

Според експерти тези разходи не могат да се достигнат в домакинства с централно отопление. "Но домакинства, които се отопляват на ток и ползват ток за топла вода, особено в най-студените месеци, двустаен апартамент ще ги надхвърли тези разходи, а представете си краен апартамент с външна стена - със сигурност ще го надхвърли", заяви енергийният експерт Станислав Андреев.

Специалистите изчисляват, че при двустайно жилище със среден клас климатици и електрически бойлер, потреблението може да стигне до 1200-1400 киловатчаса.

При еднофамилни сгради с отопление на ток, разходите скачат още.