От "Има такъв народ" (ИТН) излязоха с декларация относно насочване на пари, с които държавата става кредитор. Декларацията представи Павела Митова, народен представител от ИТН.

Министерският съвет възлага на министъра на енергетиката да придобие от името на държавата, чрез сключване на съответните договори и стъпване в правата на кредитор на вземания на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД, от "Топлофикация София" ЕАД вземания с номинален размер от малко над 797 млн. лв. към 31 декември 2023 г. и вземания на "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София" с номинален размер 748 млн. лв. към 31 декември 2023 г., за сума не по-висока от определената пазарна стойност от независим оценител, посочи Митова.

"За пореден път се налага да излизам на тази трибуна, фокусирайки се върху непрекъснатия опит за декапитализиране на Български енергиен холдинг от страна на финансовия министър в оставка Асен Василев, който, на изпроводяк, решава да се активира с всички сили да стабилизира бюджета си чрез счетоводни трикове и, разбира се, чрез любимата си дойна крава - българската енергетика", заяви Митова.

Тя обясни, че Министерството на финансите насочва 800 млн. лв. към "Булгаргаз" и 800 млн. лв към БЕХ, за да покрие дълговете на "Топлофикация София", като по този начин държавата става кредитор. "Гениалната идея" на финансовия ни министър в оставка, чрез която да върже дълга, е да изкупи вземанията на БЕХ и "Булгаргаз", които са начислили тези провизии, като несъбираеми вземания в техните бюджети, каза депутатът от ИТН. По думите ѝ това е така, "за да може, като ги купи Асен Василев на номинал, дружествата да са длъжни да ги реинтегрират вместо в загуба, в печалба и той да я изтегли впоследствие като дивидент".

През БЕХ само транзитно ще преминават едни пари, които получава временно, каза Митова и припомни приетото решение миналата седмица, с което да бъде възложено на финансовия министър да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит от един млрд. лв. във фонд "Сигурност на електроенергийната система" в срок до 31 март.

Асен Василев е решил, че няма да е един млрд. лв. и няма да е от държавния бюджет, каза депутатът. По думите на Митова БЕХ ще плати "и ще бъдат 780 млн. лв. като дарение от холдинга към фонда. Тези пари, които се дават на БЕХ, веднага се взимат и се внасят във фонд "Сигурност на електроенергийната система", посочи Митова и каза, че 280 млн. лв. от тези пари във фонда директно отиват за комисионни по компенсации на скъпия газ, нагнетен в Чирен.

Така "държавата става кредитор на "Топлофикация София", БЕХ дарява пари на фонда и дава на Асен като дивидент", каза Митова.

"И така, една традиционно консервативна и стабилна институция, каквато беше МФ навремето, с шмекерския почерк на Асен Василев, царят на финансовите машинации, беше превърната в схемаджийска фабрика за счетоводни илюзии, с източващ държавата и държавните дружества характер, в частна полза през ала-бала.

Няма да го позволим този път! Стига толкова! Ясна ли съм? Достатъчно се наядохте. Довиждане!", категорична бе Павела Митова.