Испанското правителство обяви днес временно ограничение върху цените на газа, използван от електроцентралите. Това заяви министърката на екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес, цитирана от Ройтерс.

Според нея този ход незабавно ще намали цените за над 1/3 от частните абонати и за 70% от промишлеността.

Европейските страни се опитват да се справят с покачващите се цени на газа и на електроенергията и да компенсират влиянието им върху покупателната способност на потребителите.

"С това решение Испания дава началото на структурна промяна в европейската енергийна политика", каза на пресконференция в Мадрид говорителката на правителството Исабел Родригес.

ЕК се съгласи преди две седмици да позволи на Испания и Португалия да ограничат първоначално цените на 40 евро на мегаватчас, като целта е таванът на средната цена през идните 12 месеца да е 50 евро.

Тереса Рибера заяви, че ограничението на цените незабавно ще понижи разходите за 37 на сто от частните потребители и 70 на сто от промишления сектор. Мярката ще облагодетелства всички потребители през годината.

"През идните 12 месеца на Иберийския полуостров ще имаме система за специална защита на фона на ценовата нестабилност", каза тя.

Испания и Португалия убедиха Брюксел да им разреши да управляват цените на електроенергията в страните си, които често се повишават заради скъпите изкопаеми горива, въпреки че разполагат с източници на възобновяема енергия и имат малко интерконекторни връзки с останалата част на Европа.

Рибера и Брюксел ще дадат окончателна зелена светлина за плана в рамките на 10 дни.