Испанското социалистическо правителство на премиера Педро Санчес планира да обложи с извънредни данъци свръхпечалбите на енергийните компании и банките, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Очаква се мярката да донесе на бюджета приходи от 7 милиарда евро.

Правителството внесе днес предложението си в парламента, а дебат по него и гласуване ще има след лятната ваканция на законодателния орган.

Подобни извънредни данъци вече обявиха Великобритания и Италия. Енергийните компании генерират свръхпечалби заради скока на цените на петрола и природния газ през последните месеци заради войната в Украйна.

Приходите от извънредните данъци ще отиват за мерки за подпомагане на домакинствата, страдащи от високите цени на енергията.

Новите правила вероятно ще се отнасят за 20 големи корпорации, на които ще бъде забранено да прехвърлят разходи на потребителите. Регулаторни органи ще следят дали компаниите спазват правилата. Според предложението енергийните компании с приходи от над 1 милиард евро през 2019 г. ще платят допълнителен данък в размер на 1,2 на сто върху приходите си за тази и следващата година. Това трябва да генерира 4 милиарда евро.

Финансовите институции се очаква да осигурят още 3 милиарда евро посредством данък в размер на 4,8 на сто върху приходите им от лихви и такси.