Европейската комисия "трябва да осигури координация на финансовата си подкрепа", за да гарантира, че енергийните проекти в океана ще бъдат завършени навреме, за да се постигне целта на ЕС. Това заявяват от организацията Ocean Energy Europe (OEE), цитирани от renew.biz.

Бизнес организацията представи на Европейската комисия подробна пътна карта за 17-те проекта за производство на енергия от вълни и приливи, които могат да станат част от екологично чистата енергия на ЕС до края на 2025 г., представляващи над 160 MW енергия и 1,2 млрд. евро инвестиции.

Проектите са "повече от достатъчни", за да се постигне целта на Европейската стратегия за офшорна енергия от възобновяеми източници от 100MW до 2025 г., припомнят от OEE. От организацията заявяват, че ЕК и държавите-членки трябва да изпълнят ключовия ангажимент на стратегията за координация по отношение на финансовата подкрепа, за да гарантират, че тези проекти ще са завършени навреме, за да постигнат целите си.

ОЕЕ заяви, че за проектите, които ще бъдат разгърнати дотогава, трябва да има финансова подкрепа през следващите две години. Поверителното проучване "Цел 2025" подробно описва финансовите, техническите и регулаторните аспекти на тези проекти и дава препоръки за действие на ниво ЕС.

3e-news.net

Изследването очертава няколко "допълващи се начина", по които Комисията и държавите-членки на ЕС могат да координират финансирането. Двустранният политически ангажимент по съществуващите енергийни проекти за океана е "най-бързият и лесен начин за ускоряване на координацията".

"От публикуването на стратегията вече са изминали 10% от времето до 2025 г. - сега Комисията трябва да превърне амбициозните си цели в осезаеми действия", припомни главният изпълнителен директор на OEE Реми Грует.

"Това ново проучване служи като ръководство как да направим точно това. Извеждането на трансформационни декарбонизирани нови енергийни източници на пазара е точно такава ситуация, при която европейското сътрудничество - причината за съществуването на ЕС - трябва да се появи", аргументира се Грует.