Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас потвърди, че между Гърция и България има дискусии за възобновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис.

Пред икономическото издание "Икономикос тахидромос" Скрекас каза: "България ни предложи този конкретен проект и ние се намираме в процес на разговори". Той допълни, че "транспортът на петрол ще се извършва от (крайната) точка на петролопровода в Александруполис, а количествата ще се транспортират до Бургас в България".

За първи път въпросът за рестартиране на проекта, договорен преди 15 години между Русия, Гърция и България, но по-късно прекратен, беше повдигнат тази седмица от българския министър на енергетиката Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина, припомня БТА.

Във вторник президентът Румен Радев също заяви, че трябва да се мисли за възобновяване на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, но в обратна посока - Александруполис-Бургас, защото заради геополитическите промени "Нефтохим" няма да може да получава руски нефт, а превозът през Босфора предполага високи разходи и големи забавяния.