В деня, в който управляващата коалиция представи антиинфлационните си мерки, които опозицията подложи на силна критика, енергийната комисия в парламента покани за изслушване представител на КЕВР. По време на заседанието от ГЕРБ обявиха, че някои от дружествата са поискали двойно увеличение на цените, дори по-голямо. От КЕВР обясниха, че е твърде рано за оценка на заявленията на фирмите, но нямало опасност от такова шоково поскъпване. От управляващите упрекнаха опозицията, че прави внушения, с които плаши хората.  

Какво алармираха от опозицията

По информация на ГЕРБ-СДС мрежовите оператори са поискали увеличение на цените от 100 и над 100 процента. Това каза депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Делян Добрев по време на заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, цитиран от БТА.

Представителят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Александър Йорданов беше изслушан във връзка с предложенията на енергийните предприятия (производителите на електроенергия, топлофикационните дружества, операторите на преносната и разпределителните мрежи) за утвърждаване на цените. Питанията към него бяха за неизпълнение на задължението за публикуване предложенията на енергийните предприятия.

Добрев добави, че някои от дружествата на мрежата от високо напрежение са поискали увеличение от над 150 процента. От "Топлофикация София" са поискали увеличение от 150 процента. ЕРП-ата са поискали увеличение от около 100 процента. "Вярно ли е това или не е вярно", попита депутатът от ГЕРБ-СДС.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС смята, че внесените заявления пряко ще се отразят на битовите потребители с повишението на цената на тока поне с 50 процента. "Всяко едно домакинство, което е плащало 100 лева, ще плаща поне 150 лева", посочи той. Освен това към момента се иска и 150 процента по-висока цена за парно и поне 50 на сто по-висока цена на тока за битовите потребители.

Какво отговори КЕВР и защо бави оповестяване на заявленията 

Няма опасност за увеличение на цените от 100 или 150 процента, дори и да е била поискана от някои от заявителите, заяви членът на КЕВР Александър Йорданов пред журналисти, след като края на заседанието на Комисия по енергетика .

Той направи уточнение, че това е неговото персонално мнение, защото няма право в момента да отговаря по тази тема от името на колегиален орган.

Йорданов не пожела да прогнозира дали и какво увеличение ще има на цените, преди КЕВР да е видяла всичките данни и те да са проверени доколко са икономически целесъобразни. "Това какво са поискали съответно заявителите и това какво КЕВР ще утвърди като цена, в крайна сметка минава през един доста дълъг процес на анализ, на цялостен регулаторен преглед, на приемане или отхвърляне на отделни предложения за ценови елементи", допълни той.

Във връзка със забавата за публикуване на заявленията Йорданов отговори пред членовете на енергийната комисия, че един месец преди да подадат заявленията, дружествата са оповестили исканията си за цени в минимум два ежедневника и са представили пред Комисията доказателства за това. Към 31 март всички заявления за цени за новия регулаторен период, започващ от 1 юли, са подадени в КЕВР, посочи Йорданов и допълни, че те са над 50. След като са получени всички заявления, КЕВР заличава личните данни и друга защитена по закон информация.

На 20 април КЕВР е претърпяла хакерска атака. Значителна част от информационния ресурс на Комисията е бил временно неизползваем. Специалистите са успели да предотвратят загубата на съществена информация, но възстановяването й е по-бавно. Това е причината КЕВР все още да се бави с оповестяването на заявленията. Преди започването на ценовите процедури и обществените обсъждания, които предстоят в сектора, КЕВР ще публикува заявленията в съответствие със закона.

"Не става въпрос за никакво укриване на информация, става въпрос за формална проверка на заявленията от страна на КЕВР, съответно заличаване на информация, която не следва да се оповестява по закон", изтъкна Йорданов.

Конкретните ценови заявления трябва да се разгледат първо от администрацията, за да се проверят мотивите на заявителите, както и тя да ги оцени дали са икономически обосновани. "На този етап никой от членовете, в това число и председателят като представител на колегиален орган, не може да коментира заявленията, без те да са проверени по съществено и от формална страна", коментира Йорданов.

Той призна, че има искания за увеличения и няма такива за намаления за цени. Самите ценови заявления са подадени и в период, в който е имало и неяснота по отношения на компенсациите на високите цени на електрическата енергия. Към този момент те не отчитат компенсациите, които ще бъдат осигурени на дружествата за май и юни. Според него всякакви коментари по отношения на ценовите заявления, преди КЕВР да е отчела и резултатите от компенсациите, биха "изкривили" представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените.

Управляващите: Не плашете хората

От управляващото мнозинство контрираха, че в момента е много рано по този начин "да се плашат" потребители. Според депутати от четирите управляващи партии в момента представителите на "ГЕРБ-СДС" правят внушения.