Докато увеличаването на капацитета на ЕС за възобновяема енергия изглежда очевидно решение, високите цени и несигурността във веригата на доставки са нарастваща загриженост за вятърната индустрия, която често дава оферти за проекти няколко години преди развитието.

През последните няколко седмици цената на някои материали, използвани във вятърните турбини, като стомана, алуминий и никел, се повиши.

Русия и Украйна са големи производители на стомана, които съставляват по-голямата част от вятърните турбини, но след войната вносът на готова стомана в ЕС е намалял с една пета.

Заедно с това цената на горещо валцуваната рулонна стомана се е увеличила с 40%. Стоманопроизводителите в Испания, като ArcelorMittal, и производителят на неръждаема стомана Acerinox, намалиха производството си, докато германската Lech-Stahlwerke спря производството напълно.

Алуминият е по-малко подходящ за вятърната индустрия, но все още се използва за няколко компонента, включително ротори и кабели. Там също има видими увеличения на цените във веригата за доставки. Русия е и водещият световен доставчик на никел, друг основен компонент на вятърните турбини.

"Нашата конкурентна позиция зависи от достъпните цени на суровините и стабилната верига на доставки. В момента, подобно на много други индустрии, ние сме изправени пред високи разходи за стомана и други суровини", каза Йохен Айкхолт, главен изпълнителен директор на Siemens Gamesa Renewable Energy, при откриването на конференцията на WindEurope наскоро.

В резултат на масовото внедряване на вятърни и слънчеви технологии, необходими за посрещане на бъдещи енергийни нужди, се очаква потреблението на такива материали да се увеличи "драстично" през следващите десетилетия, според доклад, публикуван от Европейската комисия през 2020 г.

Високото търсене на тези материали бележи промяна в геополитиката от фокус върху въглеводородите към фокус върху преходните материали, каза Самюел Льополд, председател на Wind Energy в Macquarie Green Investment Group, на конференцията WindEurope.

Украйна е богата на ресурси страна, с находища на редки земни елементи, използвани във вятърни турбини и на литий - критична суровина, използвана в батериите. В страната има струпване на литиеви резерви, близо до Мариупол, един от районите, където боевете с руската армия са най-интензивни.

Докато никоя страна няма концентрация на всички суровини, необходими за енергийния преход, ресурсите са концентрирани основно в няколко, някои от които имат проблеми с управлението, рискуващи сигурността на доставките и екологични и социални проблеми.

Китай доминира на пазара. Страната е водещ производител, преработвател и потребител на повечето преходни материали, включително редкоземни елементи. Там тя има 60% пазарен дял. Междувременно Демократична република Конго има около 70% пазарен дял в кобалта, а Чили има малко под 30% пазарен дял в медта. За разлика от това, ЕС е основно зависим от вноса на много суровини и в някои случаи е изложен на уязвимости в доставките си, предупреждава Европейската комисия.

"Зависимостта на ЕС от Китай със сигурност е рисков фактор и за него трябва да се вземе сериозно внимание при планирането на бъдещето на възобновяемите енергийни източници в Европа и работата за постигане на дългосрочните неутрални по отношение на климата цели", се добавя в доклада.

3e-news.net