Групата на седемте най-богати страни в света и Австралия се договориха за определяне на фиксирана цена на руския петрол по-късно този месец, вместо да приемат плаващ курс, съобщиха източници на Ройтерс вчера.

Представители на САЩ и страните от Г7 бяха в интензивни преговори през последните седмици относно безпрецедентния план за ограничаване на цените на доставките на петрол по море, който се планира да влезе в сила на 5 декември - за да се гарантират, че санкциите на ЕС и САЩ, насочени към ограничаване възможностите на Москва да финансира инвазията си в Украйна, няма да повлияят негативно на световния пазар на петрол.

"Коалицията се съгласи, че таванът на цените ще бъде фиксирана цена, която ще се преразглежда редовно", каза източник от коалицията, който не е упълномощен да говори публично, цитиран и от БТА.

"Това ще увеличи стабилността на пазара и ще опрости спазването на изискванията, за да се сведе до минимум тежестта върху участниците в пазара."

Самата първоначална цена не е определена, но това трябва да стане в следващите седмици, съобщиха многобройни източници. партньорите в коалицията се споразумяха да преразглеждат редовно фиксираната цена и да я ревизират при необходимост, съобщи източникът, без да разкрива повече подробности.

Недостатък на договорената фиксирана цена е, че тя ще изисква повече срещи на коалицията и бюрокрацията, за да се преразглежда редовно, каза източникът.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и други представители на Г7 твърдят, че горната граница на цените, която трябва да започне да действа на 5 декември за суровия петрол и на 5 февруари за петролните продукти, ще свие финансирането за Русия, без да намали доставките за потребителите.

Русия заяви, че ще откаже да доставя петрол на държави, които определят пределни цени.