Румънската национална компания за ядрена енергия Нуклеарелектрика (Nuclearelectrica) подписа рамково споразумение с компанията "Канейдиън нюклиър партнърс" (Canadian Nuclear Partners) за предоставяне на услуги за подготовка и прилагане на проект за ретехнологизиране на първи реактор на АЕЦ "Черна вода", се съобщава в прессъобщение, публикувано в сайта на компанията, за което предаде БТА.

В съобщението се отбелязва, че споразумението е на приблизителна стойност 240 милиона евро (360 милиона канадски долара) и "представлява важна стъпка за ретехнологизирането на първи блок на АЕЦ "Черна вода" съгласно определените стъпки за развитие".

Съгласно споразумението Canadian Nuclear Partners, която е филиал на "Лаурентис енерджи партнърс" (Laurentis Energy Partners), ще окаже помощ на Нуклеарелектрика с услуги по мениджмънт на проекта, техническа помощ, консултантски услуги, специфична професионална подготовка за ретехнологизацията на реакторите CANDU и организация и координация на дейностите до връщането на първи блок в търговска експлоатация.

На церемонията по подписване на споразумението във вторник в Букурещ присъстваха министрите на канадската провинция Онтарио Тод Смит и Стивън Лече, румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдужа и канадският посланик в Румъния Гавин Бучан, както и представители на двете компании.

АЕЦ "Черна вода" - единствената атомна електроцентрала на Румъния, в момента работи с два реактора CANDU, канадско производство, които бяха пуснати в експлоатация съответно през 1996 г. и 2007 г. Планира се също така изграждането на трети и четвърти блок, също с CANDU технология, които се очаква да започнат работа през 2030 г. и 2031 г.