Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че геоикономическата нестабилност се е превърнала в "новото нормално явление" в международните отношения и че това напрежение ще продължи да нараства, предаде Франс прес.

"2024-а ще бъде решаваща година. Експертите очакват по-нататъшно нарастване на икономическото напрежение - от Червено море до Тайванския проток", каза Фон дер Лайен на конференция в Хамбург за климата, съобщава БТА.

"Това означава и по-чести прекъсвания на веригите за доставки и по-голяма нестабилност на енергийните пазари. Международната конкуренция се засилва. Това е новото нормално състояние и ние трябва да живеем с него", добави тя.

Зачестяващите екстремни метеорологични явления означават, че европейците трябва да "обединят усилията си, както никога досега", особено при постепенното отказване от изкопаемите горива и декарбонизацията на икономиките си.

Урсула фон дер Лайен защити Зеления пакт на ЕС, който предоставя "ясна визия за превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент в историята".

Тя добави, че Зеленият пакт осигурява "необходимата сигурност при планирането, която инвеститорите от цял свят търсят", за да развиват възобновяеми енергийни източници.

Този документ е екологичната пътна карта на Европейската комисия, която обхваща преобразуването на голям брой сектори, за да се гарантира, че ЕС ще постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г.

В рамките на този план за климата, много от чиито текстове все още се договарят, селскостопанският раздел, който планира да затегне екологичните разпоредби, предизвиква недоволството на фермерите, отбелязва АФП.