Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон обяви желанието си Европа да има нов Закон за ядрените технологии като част от усилията за развитие на интегрирана ядрена индустрия в Стария континет.

За да се постигне целта на ЕС за въглеродна неутралност до 2050 г., по-голяма част от енергийния микс на Европа ще бъде електричество. Моделирането на Комисията изчислява, че търсенето на електроенергия ще се увеличи с 57-79% до 2040 г.

Към днешна дата ЕС отдавна се фокусира върху стимулирането на производството на електроенергия от възобновяеми източници със специална директива и цели за внедряване. Последният фокус върху индустриалната стратегия за чисти технологии доведе до план за действие за вятърна енергия и предстояща слънчева харта.

Историческото разделение на Европа по отношение на ядрената енергия означава, че участието на ЕС в сектора е съсредоточено върху безопасността и извеждането от експлоатация на отпадъци чрез инициативи като Програмата за изследвания и обучение на Евратом.

Европейските фондове също са предназначени за развитието на технологията за ранен етап на ядрено делене (а не за класическите технологии, използвани в сегашните реактори).

Енергийната криза от 2022 г. обаче предизвика призиви за по-голяма подкрепа от ЕС за ядрения синтез. Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се очертава като силен защитник на ядрения сектор.

С висока амбиция, но ограничени подробности засега

Французинът за първи път представи концепцията си за "Акт за ядрената енергия" във вторник (8 април) пред депутати от комисията по енергетика и промишленост на Европейския парламент, както и пред комисията по международна търговия.

Той потвърди това предложение в четвъртък (10 април) на индустриално събитие, организирано от Euractiv в Брюксел.

Според него сега е необходимо ядрената енергия да се изведе на "друго ниво", тъй като тя "има централна роля в сложното уравнение [между] сигурност, устойчивост и конкурентоспособност".

Бретон се застъпи за повече европейски изследвания и иновации в "най-безопасните ядрени технологии в света" като неразделна част от всяка бъдеща инициатива на ЕС за насърчаване на сектора. За момента не е ясна спецификата на инициативата, включително и времето за реализация. Идеята вероятно ще бъде разгледана от следващия Европейски парламент след изборите през юни.

Въпреки това "това е абсолютно добре дошло", каза главният изпълнителен директор на държавната френска енергийна компания EDF Люк Ремонт. Той също така побърза да подчертае, че ядрената "е европейска индустрия" - голяма част от подкрепата за ядрената енергия се движи от френски интереси.

Публично финансиране

Ядрената индустрия наскоро сформира свой собствен съюз, съсредоточен върху разработването на иновативни нови ядрени технологии, като малки ядрени реактори (SMR) и усъвършенствани ядрени реактори (AMR). Алиансът има за цел да обедини ресурси и изисквания, за да улесни появата на тези нови технологии.

Алиансът също така се стреми да окаже натиск върху европейските публични органи - с конкретна молба за повече обществена подкрепа, като се започне от националните и европейските фондове. Особена цел са и подкрепа чрез евтини заеми от Европейската инвестиционна банка.

"Да накараме Европа чрез ЕИБ да заеме позиция, че "да, ние сме готови да вложим много дългосрочен дългов капитал в проект", което би било голям сигнал и за друго финансиране", заяви и Маркус Раурамо, главен изпълнителен директор на финландската държава -собствена комунална компания Fortum.

Засега банката остава предпазлива, според вицепрезидента на ЕИБ Томас Острос. "До 2030 г. нашият приоритет ще бъдат възобновяемите енергии", заяви той по време на срещата на върха за ядрената енергия в края на март.

3e-news.net