Приключи извънредното заседание на Съвет "Енергетика" на ЕС. На него ЕС обяви, че схемата за плащане на руския газ в рубли е нарушение на санкциите и няма да бъде приета.

"Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС", съобщи европейският енергиен комисар Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.

"Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието", каза на пресконференция Симсон след заседанието на енергийните министри от Евросъюза в Брюксел.

По думите й Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за руския газ.

Равнището на съхранявания в ЕС газ е на над 32 процента от капацитета и се повишава, стана ясно още след извънредното заседание на Съвет "Енергетика" на ЕС.

Ще бъде създадена регионална работна група, която да наблюдава ситуацията с газта в България и Полша. Първата среща ще се проведе на 5 май в София.

"На този етап няма непосредствен риск за европейските доставки. В момента доставките за Полша и България продължават по алтернативни трасета, през Гърция и Германия. Количествата в хранилищата в Европа са над 32% и се увеличават във всички държави. Миналата седмица ЕК и България договориха да създадат регионална работна група, която да се справя с проблемите около сигурността на доставките, след като "Газпром" наруши договора. Първата среща ще се състои този четвъртък в София, но сме поканили и нашите партньори от Западните Балкани", каза европейският комисар по енергетиката.

"България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София", изтъкна в своето изказване българският енергиен министър Александър Николов.

Френският министър на околната среда Барбара Помпили заяви, че руският газ няма как да бъде изцяло заменен с други източници, затова трябва да бъде променен начинът на отопление и производство на електроенергия.

"Не можем да заменим изцяло руския газ с други източници, затова трябва да променим начина, по който се отопляваме и произвеждаме електрическа енергия", каза тя.

Полският енергиен министър заяви, че Варшава предложи да бъде въведен "данък солидарност" за страните, които не подкрепят ембарго върху руския петрол. Полша изрази също така готовност да подкрепи Германия да се откаже от руския петрол.

Междувременно двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол, както и че най-голямата европейска икономика е в състояние да се справи, ако заради това се стигне до повишение на цените и недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

Изказванията за това направиха финансовият министър Кристиан Линднер и икономическият Роберт Хабек.

Санкциите, наложени на Русия заради инвазията в Украйна, няма да бъдат отменени, докато Москва не сключи мирно споразумение с Украйна, заяви и германският канцлер Олаф Шолц и добави, че от Киев зависи какъв мир иска, предаде Ройтерс.

В интервю за германската обществена телевизия Цет Де Еф Шолц каза, че руският президент Владимир Путин си е направил погрешно сметките, ако е очаквал, че ще може да придобие територия от Украйна, да обяви край на военните действия и после западните страни да отменят санкциите.

"Не е премислил достатъчно цялата си операция в Украйна", каза канцлерът. "Той не е мислел, че Украйна ще се съпротивлява така. Не е мислел, че ще подкрепим Украйна така, че да може да издържи толкова дълго. Няма да отменим санкциите, освен ако не сключи споразумение с Украйна, но не и мир под диктат."

Той добави, че няма планове да посети Киев, след като предвидена визита на президента Франк-Валтер Щайнмайер беше отменена заради възражения на Украйна.

Австрия е готова за включването на забрана на вноса на руски петрол в ЕС в най-новия пакет от санкции, който в момента се обмисля, предаде ДПА, позовавайки се на изказване в Брюксел на австрийската министърка на енергетиката Леоноре Гевеслер.

"Австрия е готова до понесе последствията от ембарго на ЕС върху руския петрол, ако Европейската комисия и страните членки на ЕС решат да го въведат", каза Гевеслер на специална среща на министрите на енергетиката на ЕС. Тя добави, че Австрия интензивно е работила "да редуцира" зависимостта си от внос на руска енергия. През март Австрия не е преработвала суров петрол от Русия, посочи Гевеслер.

Австрийската министърка, която в миналото е изразявала скептицизъм към налагането на санкции срещу руската енергия, каза, че е важно ЕС да взема решенията за санкции заедно.

В интервюто Шолц защити украинската си политика от критиките, че е била прекалено мудна и колеблива, предаде ДПА.