Цените на електроенергията и газа се покачват в цяла Европа, като сметките се удвояват спрямо миналата година в повечето европейски държави, според нови данни от т.нар. "Индекс на енергийните цени на домакинствата" (HEPI), който представлява месечно проследяване на цените на енергията за домакинствата в 33 европейски столици, включително 27-те членки на ЕС и няколко държави, които не са членки на съюза, съобщи БНР.

Според данните, събрани от HEPI, сметките за природен газ в Европа са се повишили с цели 111% през последната година, докато цените на електроенергията са се повишили средно с 69%. Според Евронюз, взети заедно тези две стойности водят до общо 90-процентно увеличение на сметките за енергия на домакинствата през последната година.

"Значително по-високите цени на енергията в сравнение с преди една година могат да се дължат на комбинация от фактори, като повишено търсене, свързано с икономическото възстановяване след пандемията и извънредни метеорологични условия, рекордно високите цени на природния газ и високи квоти за емисии на въглероден диоксид (CO2)", отбелязват авторите на последния доклад на HEPI.

Високите сметки за енергия създават главоболия на европейските правителства: стачките и протестите се умножават, а недоволството от енергийните политики нараства. Разходите за живот в по-голямата част от Европа вече са прекомерни поради енергийната криза и тази криза само ще се влоши, след като ембаргото на ЕС върху руския петрол влезе в сила на 5-и декември.

В някои части на Европа, според последния доклад на HEPI, цените на енергията са достигнали рекордно високи нива, но в други цените всъщност са паднали, поне през октомври. Новините не са толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед, тъй като спадът е резултат от държавна намеса, т.е. на енергийни субсидии.

В Европа има много субсидии през последната година, тъй като европейските правителства се опитват да облекчат финансовата болка на домакинствата и бизнеса, за да избегнат по-нататъшно недоволство. Само Германия ще похарчи около 200 милиарда долара за подобни мерки за справяне, включително таван на цените на енергията до определено ниво на потребление.

Според последния доклад на HEPI, енергийните цени с включени данъци са били най-високи през октомври в Копенхаген (Дания) - над 75 евроцента за киловатчас (kWh), Рим (Италия) - 70,16 евроцента и Амстердам (Нидерландия) - 66,73 евроцента, докато най-ниски са в Киев (Украйна) - 4,8 евроцента за kWh, Белград (Сърбия) - 8,6 евроцента. Будапеща (Унгария) - 91,7 евроцента и Подгорица (Черна Гора) - 10,48 евроцента.

Цените на тока в София (България) също са били едни от най-ниските в Европа, според HEIP, като през октомври са били в размер на 15,28 евроцента за киловатчас. Това отрежда на нашата страна 7-а позиция по-най-ниски цени сред изследваните 33 столици в Европа.

Средна цена на електроенергията през октомври за 27-те членки на ЕС е от 35,85 евроцента за киловатчас, докато средната цена сред всички 33 държавни - 32,64 евроцента /kWh.

Според покупателната сила обаче цените на електричеството в София нареждат България на 12-та позиция по най-евтин ток.

По отношение на жилищните цени на природния газ, включвайки данъците, България е на 15-а позиция по най-евтино синьо гориво с цена от 16,33 евроцента за киловатчас (при средна цена за 27-те членки на ЕС от 18 евроцента за kWh), но по отношение на покупателната способност нашата страна е 5-ата с най-скъп газ, според октомврийските данни на HEIP.