Проблемите в българската енергетика се дължат на това, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) не е изпълнявал задачите на стратегическо дружество с каквато цел е създаден, а защото е решавал краткосрочни финансови проблеми на дружествата, обединени под шапката на холдинг. Това обясни служебният министър на енергетиката Андрей Живков при представяне на състоянието на дружествата от сектора. По думите на министъра, този модел води до дългова спирала, от която лошият изход е неизбежен.

За да може да поддържа дружествата под шапката си, БЕХ е предприел практиката за вземане на двоен дивидент от печелившите дружества. "Тъй като БЕХ изземва допълнително дивиденти от печелившите дружества, така проблемът се прехвърля от болната на здравата глава. Например АЕЦ "Козлодуй" е платил през 2019 г. допълнително дивидент в размер на 200 млн. лв., а през 2020 г. - 270 млн. лв.", каза министърът.

Същата практика е приложена и по отношение на ЕСО, от който на два пъти е взет допълнително дивидент от по 50 млн. лв. По думите на министъра, от системния оператор са обяснили, че ако тази практика продължи ще бъде застрашена инвестиционната дейност на дружеството, която е свързана и с осъществяването на пазарните обединения.

И резултатът е задължения на БЕХ от 2,5 млрд. лв. Като пример министърът даде задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) от над 2 млрд. лева към холдинга и българската държава, които не са се погасявали, а само са предоговаряни.

"Другият пример е "ТЕЦ Марица Изток2", която заради ръста на въглеродните емисии е в критично състояние", посочи Живков. Задълженията на дружеството са 580 млн. лв., а това влияе на състоянието на Мините (Мини Марица Изток), уточни той.

"Въобще тази верига БЕХ-ТЕЦ "Марица Изток2"- Мини "Марица Изток" се движи, без да се решават проблемите", подчерта Андрей Живков.

Министърът на енергетиката изрази резерви и към дейността на "Булгартрансгаз" по отношение на проекта за разширяване на газопреносната система ("Балкански поток"). Като пример за тези съмнения той посочи, че проектът е за 2,6 млрд. лв., но в резултат на изграждането му задълженията на "Булгартрансгаз" към доставчици са се увеличили от 4 млн. лв. на 1.125 млрд. лв. "Имаме основание да се съмняваме в рентабилността на проекта така, както е представена пред обществото", каза министър Живков като по-късно уточни, че има предвид откупуването на газопровода за срок от 10 години.

Служебният енергиен министър посочи като проблем и тежкото състояние на "Булгаргаз" заради задълженията на "Топлофикация София". Това от своя страна създава проблем за плащанията на газовото дружество към "Газпром", а съответно и закупуването на природен газ. За пример Андрей Живков посочи цесираните задължения от БЕХ на Софийската топлофикация, които достигат огромните 760 млн. лв. Наясно сме с обществените функции, които изпълнява топлофикационното дружество, но там нямат програма за решаване на проблемите, заяви министър Живков.

Крайният резултат е, че задълженията на БЕХ ни струват годишно 100 млн. евро, обобщи служебният енергиен министър.

Лошата политика на Българския енергиен холдинг е довела дори до това, че сега в подготовката за новата рефинансираща облигационна кампания от 550-600 млн. евро е липсвала голяма гарантираща имиджа компания. Въпреки това не се очакват проблеми по вече задействаната процедура, стана ясно от обясненията. "Докато няма стратегически подход този проблем ще продължи. Ще предприемем стъпки за оздравяване на системата", каза от своя страна заместник-министърът на енергетиката Александър Николов.

3e-news.net