Миньори, енергетици, синдикалисти, представителни на местната власт и народни представители настояха за пълна яснота по отношение на бъдещето на въгледобивния комплекса "Марица изток". Заинтересованите страни участваха във форум "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица изток" - перспективи и предизвикателства", който се проведе в зала "П. Р. Славейков", иницииран от КТ "Подкрепа" и организиран от Община Стара Загора.

Заинтересованите страни се обединиха около мнението, че в настоящата ситуация е изключително важно кабинетът час по-скоро да даде пълна яснота за бъдещето на въгледобивния комплекс. Беше поискано в кратки срокове енергийното министерство да оповести целите, които предстои да залегнат в два стратегически документа - Интегрирания план в областта на енергетиката и климата, както и Териториалния план на Стара Загора.

БНР отбеляза, че форумът не е бил уважен от министъра на енергетиката Румен Радев, въпреки че е бил сред поканените. Част от присъстващите разкритикуваха отсъствието му, определяйки го като отражение на отношението на централната власт към най-значимия проблем в старозагорския регион - въглищното производство. Участие обаче взеха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Нова Загора Галя Захариева, представители на местната власт от Гълъбово, Раднево, Сливен и Хасково, старозагорските депутати Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), Радослав Рибарски и Радослав Василев ("Продължаваме промяната"), Искра Михайлова и Даниел Проданов ("Възраждане"), Георги Гьоков (БСП), ръководители на дружествата в енергийния комплекс, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов и др. 

Присъстващите категорично посочиха, че до момента не е свършено нищо за изпълнение на решението на Народното събрание от 12 януари, с което се настоява ангажиментът от 40% намаление на въглеродните емисии до 2026 г., заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде предоговорен с ЕК.

Димитър Манолов подчерта, че синдикалните организации ще продължат битката за бъдещето на комплекса и работещите. Той определи идеята за преквалификация на работещите в комплекса като "смокинов лист". Според Манолов "справедливият преход трябва да бъде преосмилен". "За работниците този преход не е справедлив, те само губят. Ако те загубят работните си места, те трябва да бъдат пряко материално обещетени", каза още председателят на КТ "Подкрепа", цитиран от БТА

Огнян Атанасов пък посочи три основни неща, които трябва да бъдат предприети в следващите два месеца. 

  • До края на този месец да се организира среща със социалните партньори и общините, които са засегнати от този преход. По време на нея да бъде обсъдена преработката на Интегриран план за климата и енергетиката. Според него изработените Териториални планове за справедлив преход трябва да бъдат обвързани именно с този Интегриран план за климата и енергетиката.
  • Атанасов определи като критични месеците юли и август. По думите му средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да достигнат до региона на Стара Загора, трябва да бъдат над 80 на сто.
  • Третата основна точка, която трябва да бъде решена, е дали в момента се работи по предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. "Водят ли се такива преговори и докъде стигнаха те", попита още Огнян Атанасов.

За пореден път беше повдигнат въпросът с липсата на енергийна стратегия на страната. Според присъстващите подобна трябва да бъде изработена възможно най-бързо, след като този процес се бави от 2020 г. Владимир Топалов от КТ "Подкрепа" в Мини "Марица изток" настоя държавата да не поема никакви ангажименти за закриване на мощности в комплекса "Марица изток", докато не бъде създадена алтернатива. 

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2" призова за формиране на работна група в Стара Загора по въпросите за бъдещето на комплекса, а депутатът на "Възраждане" Искра Михайлова допълни искането с предложение за съставяне на временна парламентарна комисия.

От своя страна инж. Щерьо Щерев оспори смисъла от европейските екологични политики. Той предупреди, че ако не бъдат взети точните и навременни решения, Стара Загора ще претърпи трети икономически удар след закриването на заводите на ДЗУ и АТЗ. Инж. Щерев настоя българското правителство да се включи в инициатива на Полша по предоговаряне на Механизма за капацитет, за да осигури такъв за родните централи, след като първоначално страната изпусна срока за това през 2019 г. Той призова също и за разглеждане на инвестиционни предложения, свързани с улавяне и използването на емисиите въглероден диоксид.

"Много приказки, но продължава да липсва яснота", заявиха част от присъстващите в залата. Те повдигнаха въпроси за бъдещето на американските централи в комплекс "Марица изток", давайки пример, че след няколко месеца - през 2024 г. изтича договорът на ТЕЦ "КонтурГлобал".

"Ако искаме въгледобивът да продължи да съществува, не трябва да се взимат европейските пари", подчерта в изложението си изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов. Той настоя да бъде направен анализ, който да покаже какъв би бил резултатът от усвояването на тези средства. "Дали тези суми няма да се окажат пренебрежимо малки, на фона на производителността и стратегическото значение на комплекса", постави въпроса Павлов. Той предупреди, че ангажиментът за свиване на въглеродните емисии не може да бъде покрит единствено със затваряне на частната енергетика.

Присъстващите на срещата подчертаха, че закриването на въглищното производство ще засегне над 100 хил. души, допълва БНР. Представители на общините, свързани с дейността на "Марица изток", изразиха опасения, че липсата на алтернатива ги обрича на обезлюдяване. По този повод кметът на Стара Загора Живко Тодоров настоя час по-скоро да бъде представен Териториалният план на региона. Той подчерта, че до момента не е свършено нищо по отношение на плавния преход и създаването на алтернативна заетост.

Сред участниците в дискусията беше старозагорският учен проф. Жеко Ганев, който подчерта, че има разработена технология за улавяне на въглеродния диоксид.

Дискусията приключи с решение до края на месеца да бъде проведена втора подобна среща, на която да присъства лично енергийният министър Румен Радев. Радослав Василев от "Продължаваме промяната" се ангажира да съдейства за провеждане на дебат с енергийния министър още през следващата седмица.