Все още не е изгодно домакинствата да напуснат регулирания пазар и да излязат на свободния пазар на електроенергия, съветва Павлин Павлов, мениджър продажби в "Гранд Енерджи Дистрибюшън". Той, обаче, очаква следващата година да бъде обявен срок, в който ще бъдат задължени и домакинствата да се снабдяват с ток на свободния пазар.

Павлов припомня, че с влязла в сила поправка в Закона за енергетиката, отнасяща се до либерализацията на пазара на електрическа енергия, всички стопански абонати, които имат открита партида за електрическа енергия, трябва в срок до 30.06.2021 година да преминат на свободния пазар. Те трябва да изберат с коя фирма търговец на електрическа енергия да сключат договор. Предимството в случая е, че всички клиенти имат възможността да договорят по-ниска цена и да получат по-качествено обслужване. В противен случай, след 30 юни догодина, цената може да скочи с 50%.

Какво се случва на свободния пазар на електроенергия, възползват ли се малките фирми, които от 1 октомври законът задължи да купуват електроенергия при свободно договаряне на количествата и цените, как се образува крайната цена за потребителите, както и за възможностите, които дава либерализацията в сектора:


 

Четете в интервюто на Павлин Павлов за 3е-news.net >>