Европейската комисия съобщи, че е одобрила 6,9 милиарда евро (7,4 милиарда долара) държавна помощ за инфраструктурни проекти за увеличаване на доставките на "зелен" водород, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се помощта, която ще предоставят седем държави от ЕС, да отключи допълнително финансиране от 5,4 милиарда евро под формата на частни инвестиции, като 32 компании участват в 33 проекта за възобновяем водород, посочват от ЕК.

Подкрепата ще се концентрира във внедряването на широкомащабни електролизатори за производство на възобновяем водород и тръбопроводи за транспортирането му.

Също така ще помогнат и за развитието на широкомащабни съоръжения за съхранение на водород и изграждането на терминали за обработка и пристанищна инфраструктура за обработка на доставки с втечнен водород.

"Това ще създаде първите регионални инфраструктурни клъстери в няколко страни членки и ще подготви почвата за бъдещи междусистемни връзки в цяла Европа, в съответствие с Европейската водородна стратегия", каза еврокомисарят но конкуренцията Маргрете Вестагер.

Одобрението на помощта, предоставена от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия и Словакия, бележи началото на третия така наречен "важен проект от общ европейски интерес", насочен към водорода.