България стартира инициативата за анализ на пазара на газ в Югоизточна и Централна Европа, която ще даде отговор на въпросите по отношение на търсенето и възможностите за осъществяване на алтернативни газови доставки. Освен това ще затвърди и разшири ролята на страната ни на газовата карта, което е и в основата на енергийната сигурност на България, но и на региона. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов по време кръгла маса, посветена на енергийната сигурност на България, организирана от 3e-news.net.

Министър Христов напомни, че няма как да се говори за енергийна сигурност само в България, ако в съседните страни съществува нестабилност. В обръщението си пред участниците в кръглата маса енергийният министър обясни, че впоследствие тази инициатива може да бъде разработена като визия за развитие на газовия пазар, подобно на вече получилата популярност визия за развитие на електроенергийния сектор.

Инициативата на министър Росен Христов

"Подехме една мащабна инициатива за анализ на пазара на газ в Югоизточна и Централна Европа, която да ни даде възможност да осигурим всички необходими количества газ в този регион от алтернативни източници, както и развитие на съществуващата инфраструктура за доставка, включително повишаване на капацитета й, така че да задоволим изцяло търсенето.

За последните дни направих двустранни срещи с министрите на енергетиката на Гърция, Северна Македония, Сърбия, Унгария, Румъния, Молдова, Украйна и всички министри подкрепиха нашата инициатива. В момента сме пред подписването на меморандум, така че газопреносните оператори да могат да започнат работата по това мащабно проучване", каза министър Росен Христов. Той напомни, че такова проучване в региона досега не е извършвано.

Очакванията са в рамките на няколко седмици да бъдат получени всички параметри. Това, по думите на министъра на енергетиката "ще даде възможност да планираме доставките и да диверсифицираме източниците на газ за Централна и Югоизточна Европа".

"България ще има ключова роля като страна, която се намира на кръстопътя на повечето от възможните канали за доставка.

Какво означава това за нас ? Първо засилва енергийната ни сигурност по отношение на доставките на газ, тъй като, колкото повече газ минава през страната и играем роля за региона, толкова по-голям избор имаме и за доставчици, а и като гъвкавост", обясни министър Христов. Той изрази и положителна предварителна оценка за финансовите, икономически, политически ползи.

Когато се финализират всички възможности, освен максимално натоварване на нашата газопреносна мрежа и инвестициите в нейното развитие, включително газохранилището в Чирен "това би донесло чисто финансово на страната няколко десетки милиона евро приходи от такси и комисионни, свързани с търговията газ".

"Чисто политически това е изключително важно, тъй като поставя България на масата на стратегическите партньори на държавите в региона.

Самият факт, че разработихме и предложихме такава инициатива вече се оценява много високо и в момента сме едни от най-търсените партньори в цяла Европа по отношение на сигурност на енергийните доставки и по-нататъшното движение по стабилизиране на пазара в цяла Европа, включително и по отношение на европейските политики", посочи министър Христов.

Природният газ и значението му за енергийната сигурност

Преди това енергийният министър обърна внимание, че при настоящата геополитическа ситуация енергийната сигурност играе изключително важна роля. "Енергийната сигурност засяга не само България, но и целия свят и особено Европа във връзка с последните геополитически промени и широко дискутираната тема за войната в Украйна, и ефекта върху глобалните доставки на енергийни източници", заяви той. Той уточни, че работата на министерството е насочена именно към осигуряване на енергийната сигурност на страната, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

"В тоз аспект работим плътно с всички държави от Европа, не само в Европейски съюз, но и с всички държави, които са на континента, особено в региона. Имам предвид Сърбия и Турция", каза министър Христов.

Той очерта и основната тенденция, която в основата си е свързана със задоволяване на енергийни ресурси "като те трябва да бъдат в увеличаващи се количества , зелени и по възможност най-евтини. Тези неща по принцип доскоро бяха взаимно изключващи се, а като технологии бяха изключително скъпи. В момента с мащабното им развитие, зелената енергия под каквато и форма придобива доста по-добри икономически показатели така че масовото развитие вече не е проблем. Проблем е да се осигури необходимото количество и съответно инвестициите и законовите рамки, които да позволят всичко това да се случи в изключително кратки срокове", посочи Росен Христов, като напомни, че не само проблемите, но и решенията в различните направления на енергетиката не може да бъдат унифицирани.

Министърът напомни, че проблемът с газовите доставки не беше в резултат на липсата на газ, а в резултат на инфраструктурата. "Каналите за доставка на газ са структурирани от Изток на Запад , от Русия за Европа. Газопроводите работеха в тази посока. Изведнъж през миналата година трябваше да се преориентираме към доставки от различни източници, а това предизвика и паника", посочи той като наблегна на скока на цените и необходимостта от бърза организация, така че да се реши проблема.

"За няколко месеца успяхме да осигурим изцяло алтернативни доставки на газ, така че цените да бъдат поносими и да имаме сигурност", посочи министър Росен Христов, като наблегна на бързата организация на екипите на енергийното министерство за осигуряване на алтернативни доставки през терминалите на газ с Гърция и Турция. "Смея да кажа, че този проблем е решен, тъй като подписахме историческо споразумение с Турция за достъп до техните терминали за следващите 13 години, което на практика е от европейско значение, тъй като ще можем да осигуряваме снабдяване с газ редица европейски държави", допълни Христов, очертавайки значението не само на европейско, но и на международно ниво.

"Пускането на интерконектора с Азербайджан ни даде възможност да осигурим необходимите количества на достъпна цена плюс още една трета от доставките. Договорките които имаме с Гърция за техните терминали плюс изграждащият се LNG терминал в Александруполис осигурява още една трета от доставките, за които сега ще обявим търгове, така че да имаме абсолютна сигурност", посочи още енергийният министър. В допълнение той изрази и очакване за продължаващ спад на цените на синьото гориво, което от своя страна означава, че "няма да има пиков сезон на запълване. Тоест, очакваме тенденцията за понижаване на цените да се запази.

"Много е важно да се каже, когато говорим за енергийна сигурност е, че ако няма такава в Европа и особено в нашия регион няма как и България да е напълно обезпечена", посочи Росен Христов. Както уточни той, след локалното решаване на проблема с природния газ предстои страната ни да се подготви и да започне да играе ролята на стабилизиращ фактор в региона.