Високата цена, която ще платим за ограничаване с 40% на въглеродните емисии от въглищните ни централи ще донесе огромни щети за българската икономика, а енергетиката ще пострада много. И на база на предвидените средства за страната ни в Плана за възстановяване и устойчивост за сектор енергетика, то тези средства енергийният сектор ще ги генерира за една година. Заради това аз лично предпочитам да не ги получаваме тези пари по ПВУ, енергетиката ни сама да си генерира приходите.

Това обяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който участва в дискусията "Всички против минус 40% сега" във връзка със залегналото в Националния план за възстановяване и устойчивост изискване за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. спрямо 2019 г.

Събитието е организирано от синдикатите и в него участват всички енергийни експерти, браншови организации и народни представители, запознати с енергийният сектор на страната ни. Според Манолов приетият ПВУ в момента дори е в противоречие на законодателството ни.

"Водени от липсата на политика, съгласувана със социалните партньори, на визия и яснота за трансформацията на енергийния сектор, КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват да започнат незабавни преговори с Европейската комисия по НПВУ за отпадане на предвиденото намаление на емисиите с 40%. Ако то се реализира, България ще загуби енергийната си независимост и ще се превърне от енергиен стожер на Балканите във вносител на електрическа енергия.Това изискване ще доведе до затваряне на половината енергийни мощности на страната и ще има опустошаващ социално-икономически ефект върху засегнатите региони", обясняват от КНСБ.

Участниците ще приемат съвместна декларация, която ще бъде изпратена в Народното събрание и Министерския съвет.

В понеделник вицепремиерът Пеканов е поканил на работна среща синдикатите и работодателските организации. Там ще бъде обсъдена съдбата на ПВУ и как той да бъде променян.

Синдикати, бизнес организации и народни представители подкрепиха декларацията. Наистина е вероятно българската енергетика сама да произведе повече пари, отколкото са тези, предвидени в Плана, обясни и Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната". Той заяви, че партията му би подкрепила декларацията на синдикатите. Дори ще се търси вариант за дерогация за този ангажимент по ПВУ и за запазване на въглищната енергетика, поне до края на военните действия в Украйна.

3e-news.net