"Булгаргаз" ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за месец февруари, която е с 24.51% по-ниска спрямо януарската, съобщиха от дружеството.

Цената в размер на 135,38 лв./MWh или 69,22 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), e образувана в съответствие с чл. 17 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

Окончателно предложение за утвърждаване на цената на природния газ за февруари ще бъде депозирано в КЕВР на 01.02.2023 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31.01.2023 г., посочват от Булгаргаз.

Окончателното решение за цената на природния газ през следващия месец се очаква да бъде обявено от Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 февруари.

Предложението за понижаване на цената на синьото говори от Булгаргаз се очакваше.

"Надяваме се, следейки индексите на газовите борси, през месец февруари "Булгаргаз" да предложи по-ниска цена на природния газ. Анализите към днешна дата показват, че такова намаление ще има, но все пак цената се внася в средата на месец януари", заяви преди дни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. Тогава тя прогнозира, че намалението ще е с по-голям процент, отколкото беше увеличена цената за януари - 22,07%.