Близо 1,6 млн. българи живеят под линията на бедност. Това каза д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН по време на дискусия "Да намалим сметките - енергийната бедност и цените", организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП).

Към момента може да се оформят три основни групи. Към първата са тези, които са подпомагани с целева помощ за отопление. Към 2021 г. уязвимите потребители са близо 300 000 души в България, посочи Пенева. Тази година ще надскочат този брой. Под официалната линия на бедност са 1 млн. и 532 хил. души в България. Доход само 218 лв. над официалната линия на бедност от 504 лева имат 2 млн. и 800 хил. души.

При един диференциран подход на схеми за подпомагане се очаква да са най-високи стойностите към уязвимите потребители. Не може да се каже, че това е оценката за "енергийно бедни", тъй като има индивидуални критерии, които варират, уточни д-р Пенева.

По-рано вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че се подготвят промени в Закона за енергетиката, с които ще се приеме дефиницията за "енергийно бедни".

Това ще отключи всички бъдещи политики за енергийна ефективност и енергийни помощи, като по този начин те бъдат ясно таргетирани и ще може да се използват по най-добрия начин.

Според лидера на ПЕС, цените на енергоносителите са се повишили, защото Европа е прекалено зависима от вноса им и произвежда недостатъчно собствена енергия.

През 2021 г. Евростат е отчел, че 7 процента от населението на ЕС не е имало адекватно отопление през зимата, посочи Станишев. Той изтъкна, че в България този процент е три и половина пъти по-висок, отколкото е в Европа. "Това поставя темата пред българските институции като отговорност пред гражданите", коментира евродепутатът.

Станишев посочи, че групата на социалистите и демократите в ЕП е започнала политическа и обществена кампания, която се нарича: "Да намалим сметките", чиято дейност е насочена както към националните правителства, така и към европейските институции. Затова групата е предложила 100 млрд. евро незабавна подкрепа за домакинствата, които са най-засегнати от енергийната бедност.