С нови 10 стотинки за литър поскъпна най-масовият бензин в България само през последния един месец. Това е видимо за всички шофьори у нас, а данните се потвърждават и от системата за наблюдение на горивата fuelo.net. Така средната цена за бензин А 95 в момента е 2,87 лв./литър. При масовия дизел покачването е дори по-голямо - с 14 стотинки на литър за един месец.

Вече на спорадични места има бензиностанции се виждат цени от 3 лв. на литър за масовите горива. Тези цени са видими за шофьорите, основно по магистралните и първокласни пътища извън населените места. Макар и тенденцията в последните дни да е за запазване на цените на горивата към сегашните нива, то всички експерти говорят за ново покачване на цените и преминаване на психологическата граница от 3 лв./на литър.

През септември миналата година цените на нефта и на горивата бяха на същите нива, които са през този септември, обясни пред Нова ТВ Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Той припомни, че цените тогава бяха над 3 лева за литър при най-масовите горива.

"Може да предположим, че при същите условия днес цените биха могли да бъдат същите", посочи той. 

По думите му цените са същите само заради това, че рафинерията в Бургас преработва руски нефт, който е една идея или значително по-евтин като суровина, и една идея по-евтин на българския пазар.

Според него каква ще бъде цената през следващите седмици и месеци, това е игра на нерви.

"Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която произвежда новини, а тези новини се копират пряко върху цените на горивата. Така че - надявам се това да са максималните цени, които виждаме в момента, но не мога да гарантирам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените около 3 лева ги виждаме в момента и по-скоро това ще бъде до края на годината", смята председателят на БПГА.

Друго мнение изрази пред медията Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" от Центъра за изследване на демокрацията. "Цената на горивата трябва да е поне 32 ст. по-ниска, отколкото е в момента. Ако имаше някакъв ефект от дерогацията, която беше положено толкова усърдие, за да се постигне миналата година. Ние не сме видели ефектите от нея. Купуваме руски нефт на 20% по-ниски цени от местните пазари в Европа, а "Лукойл" продава на цените близки до средните в Европа", обясни Владимиров пред Нова ТВ.

"А 95 трябва да струва около 2,65 лв./л. реално, според оценка от вчера, която направих на цените на ЕС. В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България, формират около 58%. Разликата между тези две е горе-долу надценката, която "Лукойл" начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.", коментира Владимиров.

По наши сметки, в момента печалбата на "Лукойл" генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол, каза Владимиров и добави: "Лукойл" третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровия петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия", припомни още анализаторът.

Експертите като цяло остават уклончиви и не желаят да прогнозират дали е възможно ново увеличение на цените на дребно. В последните дни се наблюдава задържане на цените по световните пазар на нива около и над 92 долара за барел за сорта Брент. Прогнозите на глобалните играчи от хедж фондовете вече очакват и нива от над 100 долара за барел в следващите месеци.

Експертите от повишиха наскоро прогнозата си за цената на петрола сорт Брент, като заявява и опасенията си, че пазарът може да се окаже в дефицит и то за няколко тримесечия. Това може да се случи особено след съкращаването на добива от Саудитска Арабия и експорта от Русия. В същото време експертите на банката очакват през четвъртото тримесечие на годината цената на сорта Брент да бъде около 95 долара за барел.