Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15 февруари в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. Това съобщиха от Министерски съвет по повод на публикации по темата за американските инвестиции в последните дни.

На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

За срещата обаче така и не бе съобщено тогава от българските власти, а информация се получава чак сега.

В последствие на 11 март в България пристигна съоснователят и директор на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.

От IP3 предложиха да бъде разработен иновативен търговски план на България, който да гарантира енергийния суверенитет, необходим за обслужване на базовите и промишлени нужди на страната. Взаимоотношенията ще включват сътрудничество, което да ръководи прехода към опциите за производство на енергия в региона. Gemcorp и IP3 ще предоставят решения за разработване на проекти, финансово структуриране и финансиране, като се приложи поетапен подход.

"Искаме индустриализираните страни да се възползват от новите и съществуващи технологии, за да постигнат целите за климата до 2050 г.", каза Майкъл Хюит, съосновател и главен изпълнителен директор на IP3.

Gemcorp и IP3 предлагат силно партньорство за предоставяне на систематични планове за адресиране както на енергийни, така и на топлинни приложения, ориентирайки се в сложни вериги за доставки, повлияни от геополитиката, съобщиха от компаниите малко след подписването на Меморандума.