Литва за първи път изключи пробно всички свои връзки с руската електроенергийна мрежа, предаде ДПА, като се позова на литовския оператор "Литгрид" (Litgrid).

Според "Литгрид", електроенергийната мрежа на балтийската страна ще работи напълно самостоятелно за първи път в историята. Ще има 10-часово пробно изключване.

Необходимата през този период електроенергия ще се доставя изключително от местни източници или ще се внася от Швеция и Полша, съобщи "Литгрид" и добави, че не се очаква потребителите на електроенергия в страната да усетят това.

Литва съобщи, че миналата година е спряла напълно енергийния внос от Русия. Въпреки това, подобно на Естония и Латвия, тя все още е част от общата синхронизирана електроенергийна мрежа с Русия и Беларус, датираща от съветската епоха, припомня ДПА.

Това означава, че балтийските държави на практика са свързани с руската и беларуската електроенергийна мрежа и продължават да зависят от Москва, за да поддържат стабилността на електроенергийните си системи, което сега се смята за рисково за сигурността в Талин, Рига и Вилнюс.