Джордж Кремлис е председател на гръцката инициатива на ниво ООН за опазване на културното и природното наследство от въздействието на изменението на климата. Той ще бъде сред говорителите от над 18 държави и един от общо над 2500 участници, които ще се включат и в най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)". Тя ще се проведе от 26 до 28 юни в Sofia Event Center.

Участвай в Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Джордж Кремлис е член на Управителния съвет на Европейската организация по публично право и председателства нейния Институт по въпросите на климата и кръговата икономика, посланик на ЕОПП в България. Доскоро бe член на Консултативния съвет по околна среда и социални въпроси на ЕБВР, а понастоящем е и председател на Бюрото на Конвенцията от Еспоо, председател на Срещата на партиите през 2019 г., избран за председател на Срещата на париите през декември 2020 г. и преизбран за председател за периода 2021-2023 г., както и за периода до 2027 г. Той е председател на Комитета за кръгова икономика на AmCham. 

Г-н Кремлис, кои са най-големите предизвикателства пред Зелената сделка в региона на ЦИЕ?

Предизвикателствата в нашия регион са многобройни. Първо, въздействието на войната в Украйна, което води до замърсяване на Черно море, парникови газове и опасни емисии и замърсители на въздуха, водещи до влошаване на климата и допълнително замърсяване на въздуха. Основно въздействие имаше енергийната криза, която все още продължава дори в по-малко изострена форма и с акцент върху постепенното спиране на руските въглеводороди. Това се отрази и на хранителната верига и доведе до повишаване на цените.

Въздействието на войната се усеща и в Адриатическо / Йонийско и в Егейско море и има умножаващ ефект с климатичната криза, която в средиземноморския регион се очаква да бъде още по-тежка с прогнози за повишаване на температурата до 3 градуса по Целзий, докато целта на UNFCCC не трябва да надвишава 1,5 градуса. Освен това покачването на морското равнище ще доведе до ерозия и свлачища и ще има пагубни последици в крайбрежните райони.

Основните цели на Зелената сделка са въглеродна неутралност до 2050 г., борба със замърсяването и защита на биоразнообразието. Те бяха решени преди войната и ескалацията на климатичната криза. Комбинацията от гореизброените и техният ефект на снежна топка подкопава целите на Зелената сделка и забавя нейното изпълнение.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

Справянето с предизвикателствата изисква преди всичко силна политическа воля отвъд правните изисквания на Закона за климата на ЕС - законодателният пакет Fit for 55 и рамката Repower EU. Той също така изисква щедро финансиране от ЕС и силна подкрепа от различните заинтересовани страни и гражданското общество. Не на последно място, това изисква пълното и експедитивно прилагане на кръговата икономика, което също е ключов приоритет на Зелената сделка, като новия икономически модел, който ще стимулира енергийния преход и ще гарантира въглеродна неутралност.

Изостава ли нашият регион от другите в Европа?

Нашият регион е изправен пред всички горепосочени предизвикателства. Като регион, в който има държави-членки на ЕС, но също така и страни кандидатки и потенциални кандидатки, той има многостепенна структура, въпреки че прилагането на законодателните достижения на ЕС е общият знаменател.

В крайна сметка общата цел е енергиен преход, климатична неутралност и устойчивост на изменението на климата, в допълнение към другите предизвикателства, свързани примерно със свързаността и социалното и икономическо сближаване. Държавите-членки на ЕС в региона имат ключова роля в задвижването на този процес на сближаване.

Какви са предимствата на Централна и Източна Европа в прехода към по-чисти енергийни източници и устойчиво икономическо развитие?

Регионът има и продължава да развива мрежа от енергийни проекти, като газопроводи - които в бъдеще ще станат двойни: газ и водород; например TAP и ICGB - FSRU и LNG, и кабелни връзки заедно с проекти за съхранение на газ и съхранение на въглероден диоксид.

Разширяването на мрежата в трансграничен мащаб и увеличаването на капацитета за съхранение ще бъде изключително важно, тъй като навлизането на ВЕИ непрекъснато се увеличава благодарение на потенциала за слънце, вятър, вода и биомаса.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Освен това проектите PCI и PMI за подводни кабели ще транспортират до Гърция зелена енергия от Израел и от Египет, която ще бъде произведена в тези страни. Тази зелена енергия впоследствие ще бъде транспортирана през разширената мрежа до другите страни на ЕС, като по този начин ще се разшири енергийният микс и енергийните източници на ЕС.

Каква е вашата оценка за текущото състояние на глобалните усилия за борба с изменението на климата?

Оценката е по-скоро негативна, независимо от усилията на ЕС и неговите държави-членки за постоянно намаляване на емисиите на парникови газове и за разширяване на техните национално определени приноси (NDCs). Това е глобален проблем, в който всички страни на планетата трябва да дадат своя принос. За съжаление, температурите продължават да се повишават и моделът на кръговата икономика все още е едва 9%, което не е достатъчно, за да се обърне негативната тенденция.

Как според Вас могат да бъдат подобрени политиките и мерките за намаляване на емисиите на парникови газове и насърчаване на устойчивото развитие?

Необходими са повече стимули за подпомагане на по-нататъшното навлизане на ВЕИ, за разширяване на мрежата и капацитета за съхранение и за насърчаване на използването на водород. Концепцията за нетния потребител (производител-потребител) трябва да бъде напълно приложена с подходяща институционална рамка и стимули за публичните субекти, бизнеса и домакинствата, които ще я въведат. Зеленото финансиране е важно в този смисъл, при условие че проектите са допустими съгласно Регламента за таксономията на ЕС. Не на последно място, насърчаването на ESG също е от ключово значение, особено в частта S от ESG, т.е. кръгова, холистична концепция.

Каква е ролята на конференции като "Green Transition 4.0"?

Пионерска и напредничава международна конференция, представяща най-добри практики, нови технологии, включително AI, и споделяне на опит в секторите на енергийния преход и въглеродната неутралност. Споделянето на опит и знания е изключително важно и много полезно за сътрудничеството и синергията в региона.


Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Конференцията ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Геотехмин, Енергео, Аурубис България, АЕЦ Козлодуй, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, Българска банка за развитие, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Главболгарстрой, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, , Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване АД, Българска асоциация "Природен газ".

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.