По традиция швейцарският франк се смята за защитен от колебанията на валутните пазари ,но явно нещо се е променило. Регистриран бе негов спад спрямо еврото до минималните нива, регистрирани през януари 2015 година.

В същото време йената, която също се смята за добре защитена валута, поскъпна на фона на военните действия около и в Сирия. "Притокът на капитали в момента е основният фактор, който въздейства върху швейцарската валута.

Санкциите на САЩ удариха и швейцарски компании, които имат руски инвеститори. възможно е те да са започнали да изтеглят капиталите си и това няма как да не повлияе на франка", твърди Мануел Оливери от Credit Agricole SA.

Поевтиняването на швейцарската валута съвпадна и с други колебания в страната. Акциите на машиностроителната компания Sulzer регистрираха спад в сряда, а в четвъртък поскъпнаха до рекордно ниво от 21 години насам. това стана, след като от компанията съобщиха, че санкциите на САЩ няма да ги засегнат, тъй като делът на руския милиардер, техен акционер- Виктор Векселберг, е намалял значително.