17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дрън-дрън. От декември 2021 следя цената на моя частен фонд (УПФ) - драстично падение, а трябва да сключат договор за изплащане, но на датата на сключване парите ми ще се фиксират на съответната цена за винаги. Освен това ми казват, че пенсионната сума не е напълно онаследяема, дори може да стане изобщо не наследявам, ако пожелая да получавам първите две години по една минимална пенсия.

е написана с определено внушение - заделяйте пари за ЧАСТЕН пенсионен фонд...

Пенсиите са похарчени отдавна. Европейциските пенсионни фондове също източени и там предсотои да се събудят от сладките сънища. Робите хранят паразитните крале откато сват светува и днес не е по-различно...

Много добре написана публикация. Преди да сме критични към пенсионните стълбове и система като цяло, е хубаво да рабираме базовите принципи на нейното функциониране.

Знам. “Пенсията” ми е това, което съм си осигурил аз лично за моя сметка извън пенсионната система. Останалото са приказки за наивници, които вярват, че ще им дадат нещо като се оенсионират. Еми време е да се събудят.

Знам я аз къде е...никъде. Като дойде време да ми я плащат ще мислят откъде да дойде, ако са останали хора надолу в пирамидата, иначе ще вдигат данъци и ще теглят заеми.

в "онова" чекмедже....

Плащайте,осигуровки колкото си искате,като ви сложат тавана ,е все тая,колко ви е изчислена пенсията.

Българският мъж живее 70.1 години. Започва да получава пенсия на 65 години. Около 45 години внася осигуровки. 5 години получава пенсия.

НОИ Минимална пенсиа 2005г = 60лв ; 2022г = 370лв = 600% увеличение ЧПФ - стойностдял 2004г = 1, стойност дял 2022г ~ 2 = 100% увеличение НОИ бие ЧПФ с 500% по-големи увеличения ЧПФ няма задължение за положителна доходност и да догонва инфлацията - въпреки това ТАКСУВА ЗДРАВО .... няколко милиарда са отишли за такси до момента!!!

Не в така. 2004 каква доходност търсиш , при положение че чпф са били създадени че години преди това

Пенсията най-вероятно няма да я видя , но къде отиват парите които плащам мога само да гадая.

Това хората го знаят. Тази пенсионна система е от 20 години. Важните въпроси са други: защо огромна част от събраните средства отиват за развитието на световната, а не българската икономика, как са защитени (и въобще защитени ли са) вложенията от световна инфлация, какъв е контрола ( може ли да се разчита на КФН), доколко системата е защитена от политически натиск и т.н. и т.н.

Със света които плащаш за пенсионни осигуровки отиват за изплащане на сегашните пенсии на пенсионерите. И не стигат за нищо-налага се държавата да дава пари за да има с какво да си плащат пенсиите. Така че не знам къде ги намери тия огромни средства и как по-точно прехранващ световната икономика.

В Украйна!

"Допълнително доброволно пенсионно осигуряване.". Нова форма на финасова пирамида. Давате едни пари , получавайки обещание, че имате гарантирана доходоност в проценти, които са в пъти по-високи ако си държите парите на депозит. И изведнъж разбирате, че вашите пари ви носят отрицателна доходност - т.е. парите ви намаляват и всяка година особено през последните години. И тъй като имате възможоност да си изтеглите парите установявате , че ако сте вложили 1000 лева , ще си получите 900 лева.

Пенсията ми се източва от ЧПФ.... И да го сменя, все същата е!

Много добре знам. Но няма да ви кажа, за да не ми я откраднете.

Изобщо не ми дреме. За над 20 години здраво бачкане, май имам към месец официален трудов стаж. Всичкото плащане, кеш, на ръка. Нито стотинка осигуровки. Ама съм на 43 години и мога да се "пенсионирам" точно след 3 секунди ако поискам. 1600 евра не са кой знае какво, толкова ми е рентата от търговските помещения които давам под наем. А ги имам защото не съм плащал осигуровки. За сиромах човек като мен си стигат. Живот и здраве, като пукна - ще отидат при децата.

такива като тебе са първите пред парламента които почват да рипат пред парламента, че 40 години бачкали, а те им давали мизерни пенсии. Щото след 5-6-10 години децата ти ще решат да ги заложат за заем или че им трябват да ги продадът за апартамент или някоя лоша бизнес идея и ти оставаш на подаянията на държавата ... които дори не си заслужил

"Четене с разбиране" е един от елементите на основното образование. Пропуснал сте го, нали?

бе доста добре те разбрах, ама явно не ти се иска ти да ме разбереш.

В едно чекмедже в Банкя е. На сигурно място.